Allergieën & Huidaandoeningen

HuidaandoeningenDe huid is het omhulsel, dat het individu van de buitenwereld afgrenst. Dit orgaan beschermt tegen allerlei invloeden van buitenaf. Ze bestaat uit drie delen. Het bovenste (= buitenste) gedeelte wordt gevormd door de opperhuid: de epidermis. Daaronder ligt de lederhuid: het corium of de dermis. Deze lagen vormen in grote lijnen de huid. Het onderste gedeelte is het onderhuidse bindweefsel: de zogenaamde subcutis. (bindweefsel is weefsel dat dient tot verbinding en steun van andere weefsels en organen). Onder de subcutis bevindt zich de vetlaag. In de huid bevinden zich ook huidaanhangsels: talgklieren, zweetklieren, haarwortels, plaatsen waar de nagels aangemaakt worden en het nagelbed.

Huidproblemen en probiotica

Een huidprobleem, zoals eczeem bijvoorbeeld, steken vaak de kop op als uw weerstand te laag is. Om deze natuurlijke weerstand te ondersteunen, is het verstandig om probiotica te gebruiken. Probiotica zijn levende bacteriën, zoals sommige melkzuurbacteriën die, als ze in voldoende hoeveelheden worden ingenomen, bijdragen aan een gezonde darmflora (alle goede en slechte bacteriën in de darm) en zo de natuurlijke weerstand ondersteunen. De darmflora is gezond als er meer goede dan slechte bacteriën zijn. Door probiotica te drinken wordt de hoeveelheid goede bacteriën aangevuld.

Wat is atopisch eczeem?

Atopisch eczeem, ook wel constitutioneel eczeem genoemd, is een veel voorkomende huidaandoening die behoort tot het atopiesyndroom. Bij dit syndroom ontstaan ontstekingsreacties in het lichaam als gevolg van een aanleg om overgevoelig te reageren op stoffen of prikkels uit de omgeving. Deze ontstekingsreacties kunnen zich in de huid uiten als atopisch eczeem, in de slijmvliezen van de neus en ogen als hooikoorts en in de luchtwegen als astma. Deze aanleg is erfelijk en kan in principe op iedere leeftijd voor het eerst tot uiting komen, maar meestal al snel na de geboorte.

Hoe ontstaat atopisch eczeem?

De precieze oorzaak van atopisch eczeem is onbekend. Verondersteld wordt dat het eczeem ontstaat door een samenspel van diverse factoren. In de eerste plaats is er een erfelijke aanleg. Daarnaast is er de invloed van allergische en niet-allergische factoren uit de omgeving. Deze factoren kunnen zowel van buitenaf op de huid inwerken als van binnenuit de huid beïnvloeden.

Van de niet-allergische factoren zijn onder andere van belang water, zeep, droge lucht, warmte transpiratie en wollen kleding. Ook infecties door bacteriën en virussen kunnen het eczeem doen verergeren. Stress, zowel lichamelijk als psychisch, kan de prikkeldrempel van de huid verlagen, waardoor het eczeem kan verergeren.

Een allergie voor voedingsmiddelen of voor stoffen die worden ingeademd (inhalatieallergenen) kan mogelijk een rol spelen in het beloop van atopisch eczeem. Voorbeelden van voedingsmiddelen die allergieën kunnen veroorzaken zijn koemelk, kippenei, pinda’s en noten. Voorbeelden van inhalatieallergenen zijn huisstofmijt, huidschilfers van dieren en pollen van grassen en bomen.

Wat zijn de verschijnselen?

De verschijnselen van atopisch eczeem zijn roodheid en schilfering van de huid en het voorkomen van kleine bultjes en soms vochtblaasjes. Daarnaast kan vochtafscheiding optreden. Aangezien eczeem jeuk veroorzaakt, zijn vaak krabeffecten aanwezig. Door het wrijven en krabben wordt het eczeem mede in stand gehouden. Als het eczeem langere tijd bestaat treedt verruwing van de huid op.

Atopisch eczeem ontstaat meestal in de eerste 6 levensmaanden, maar kan in principe op iedere leeftijd beginnen. Het beloop is erg wisselend, met betere en slechtere perioden. Het eczeem kan gedurende een betrekkelijk korte tijd aanwezig zijn, maar ook chronisch blijven bestaan. Bij sommige mensen verdwijnt het om vervolgens veel later weer terug te keren.

Hooikoorts

Verwant aan de bovenstaande aandoeningen is ook de (seizoensgebonden) hooikoorts.

Effectiviteit Acupunctuur

Bij allergieen en huidaandoeningen is acupunctuur bewezen effectief. Vaak verdwijnen roodheid, zwelling en jeuk al in de loop van enkele behandelingen. Belangrijk daarbij is om samen met uw acupuncturist te bespreken, hoe herhaling van de allergie of huidaandoening te voorkomen.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over wat Acupunctuur voor u kan betekenen? Vul onderstaand formulier in of bel direct 085 - 0655499 voor het maken van een afspraak.