Acupunctuur bij Stress & Vermoeidheid

Verminder stress & vermoeidheid met acupunctuurDe mens is een uniek wezen, dat in staat is om zich voortdurend aan te passen aan veranderende omstandigheden, zowel lichamelijk als geestelijk. Bij onverwachte gebeurtenissen reageert het lichaam direct door het aanmaken van adrenaline. Dat kan helemaal geen kwaad, integendeel; het houdt ons scherp, het concentratievermogen is maximaal en we kunnen beter presteren. Deze vorm van spanning, of stress, is gezond, en hoort bij het leven.

Maar als we te veel of te vaak achter elkaar met spanning te maken krijgen – en tussendoor niet kunnen ontspannen – wordt het een andere zaak. We lopen dan kans om overspannen te raken.

Stress is vaak dichterbij dan u denkt

Bij het overlijden van een dierbare is het vanzelfsprekend dat iemand een periode van grote stress doormaakt. En het is algemeen bekend dat een hoge werkdruk die te lang aanhoudt gevaarlijk is. Maar ook een trouwerij of een geboorte kan stress veroorzaken. Het is belangrijk om overbelasting van ons aanpassingsvermogen te voorkomen.

Voorkom stress

Bij het voorkomen van stress is het de kunst om de juiste balans te vinden tussen wat ‘moet' en wat ‘kan'. En te luisteren naar de waarschuwingssignalen die het lichaam ons geeft. U komt doodmoe thuis van uw werk en u kunt de problemen niet van u afzetten. U wordt prikkelbaar, in het begin vaak zonder dat u het zelf in de gaten hebt. U hebt last van spierspanningen of hoofdpijn. U voelt zich onrustig en kunt 's nachts moeilijk in slaap komen doordat u ligt te piekeren... Herkent u deze klachten?

Helpt acupunctuur bij stress?

Een lichaam in balans is in feite een energiesysteem dat optimaal functioneert. Onder invloed van stress raakt die energiebalans verstoord. De spanning in de spieren is hoger dan strikt noodzakelijk.

Een acupunctuurbehandeling zal gericht zijn op het hervinden van de balans zodat u vanuit een ontspannen situatie kunt nadenken over mogelijke oplossingen. Misschien hebt u wel baat bij ademhalingstechnieken. De acupuncturist kan u helpen bij het vinden van activiteiten die u ontspannen. Afhankelijk van de ernst van de situatie en het soort klachten, is het soms zinvol om nauw samen te werken met de huisarts of een fysiotherapeut, het maatschappelijk werk of de arbodienst. Als de kans op herstel hierdoor groter wordt, zal de acupuncturist dit zeker adviseren.

Behandeling van Vermoeidheid:

Er zijn nogal wat oorzaken voor vermoeidheid. Door overmatig sporten bijvoorbeeld, of na een operatie of ziekte. Als bijverschijnsel van medicijngebruik, of als gevolg van een interne aandoening. In het algemeen is vermoeidheid kortdurend en herstelt het organisme zich snel. Maar als de klachten aanhouden of het dagelijkse leven gaan beïnvloeden, dan is het zaak om er iets aan te doen. Dat geldt zeker ook voor vermoeidheid die het gevolg is van stress want anders kan dit leiden tot overspannenheid, depressie of burnout. Acupunctuur is een prima behandelmethode tegen vermoeidheid.

Lichamelijk of geestelijk moe?

De ene vermoeidheid is de andere niet. We kunnen geestelijk moe zijn, lichamelijk of een combinatie van beide. Bij lichamelijke vermoeidheid voelt het lichaam of de ledematen (lood)zwaar aan. Er is nauwelijks energie om nog iets ondernemen.
Bij geestelijke vermoeidheid is er sprake van een zwaar gevoel in het hoofd en een zekere dufheid. Sommige mensen spreken van een wattenhoofd, vaak gecombineerd met verminderde concentratie en lusteloosheid. Voor beide vormen geldt dat deze een gedeelte van de dag aanwezig kunnen zijn of voortdurend.

Helpt acupunctuur mijn vermoeidheid te verminderen?

De acupuncturist wil natuurlijk graag weten wat de oorzaak van de vermoeidheidsklachten is. In een eerste vraaggesprek zal dan ook uitgebreid worden ingegaan op uw functioneren, zowel lichamelijk als emotioneel. Dat ligt geheel in de lijn van de acupunctuur die de mens immers in zijn totaliteit beschouwt. De behandeling zal er - afhankelijk van de oorzaak - in het algemeen op gericht zijn om de zelfgenezende kracht van het organisme te stimuleren. Zodat u na een aantal behandelingen, al dan niet aangevuld met hulp vanuit andere therapieën (yoga, fysiotherapie), weer met vernieuwde energie in het leven kunt staan. In veel gevallen maakt de acupuncturist, naast het aanprikken van de acupunctuurpunten, gebruik van moxa. Dat is een behandeling waarbij deze punten verwarmd worden met behulp van een smeulende kruidenstick of een plukje smeulend kruid op de naald. In sommige gevallen krijgt u zo'n stick mee naar huis om dagelijks zelf een aantal punten te behandelen.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over wat Acupunctuur voor u kan betekenen? Vul onderstaand formulier in of bel direct 085 - 0655499 voor het maken van een afspraak.