Acupunctuur bij een stuitligging

Een kind dat tegen het einde van de zwangerschap met de billen, in plaats van het hoofd, omlaag ligt wordt een kind in stuitligging genoemd. Meestal is onbekend waarom een kind in stuitligging ligt. Een stuitligging komt vaker voor bij een tweeling- of meerlingzwangerschap, bij een afwijkende vorm van de baarmoeder of het bekken, of bij een moederkoek of vleesboom die voor de uitgang ligt, bij aangeboren afwijkingen van het kind en vaker in de eerste maanden van de zwangerschap. Een kind in stuitligging kan vaak gewoon, via de schede, geboren worden waarbij de billen of voeten als eerste worden geboren. Ook kan een kind in stuitligging door middel van een keizersnede worden geboren.

Het kind in stuitligging kan tijdens de zwangerschap soms gedraaid worden naar alsnog een hoofdligging. In Nederland hebben de gynaecologen een aantal voorwaarden afgesproken waaronder een kind in stuitligging via de schede geboren kan worden.

Hoe vaak komt een stuitligging voor?

Vroeg in de zwangerschap liggen veel kinderen in stuitligging. Dit neemt naarmate de zwangerschap vordert, af. Omstreeks de uitgerekende datum ligt ongeveer 3% van de kinderen in stuitligging.

Waarom ligt een kind in stuitligging?

Bij meer dan 85% van de zwangeren is het onbekend waarom een kind omstreeks de uitgerekende datum in stuitligging ligt. Een stuitligging komt vaker voor bij:

  • een meerlingzwangerschap
  • een afwijkende vorm van de baarmoeder of het bekken
  • een voorliggende placenta (moederkoek) of een myoom (vleesboom) bij de ingang van het bekken
  • aangeboren afwijkingen van het kind

Acupunctuur mogelijkheden bij stuitligging

Vanaf week 34 van de zwangerschap is het de moeite waard om , maximaal 8 tot 10 behandelingen achtereen, met acupunctuur de stuitligging te beïnvloeden. Daarbij zijn slechts enkele kleine naaldjes noodzakelijk. De behandeling zelf kan thuis worden ondersteund met een speciale acupunctuur warmte techniek, de zogenaamde Moxa-stick.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over wat Acupunctuur voor u kan betekenen? Vul onderstaand formulier in of bel direct 085 - 0655499 voor het maken van een afspraak.