Fertiliteitsbevordering door Acupunctuur

FertiliteitsbevorderingEchtparen, die IVF (in vitro fertilisation) of ICSI (intra cytoplasmatic sperm injection) laten doen, krijgen maar een beperkt aantal pogingen vergoed. Bij vruchtbaarheid speelt de hormoonhuishouding van de vrouw een grote rol. De cyclus van de vrouw is een afspiegeling van de manier waarop de hormonen in haar lichaam werken. Het verloop van deze cyclus is daarom een belangrijke informatiebron voor de acupuncturisten. Uit die temperatuurcurve kunnen we een groot deel van de hormoonhuishouding aflezen.

Eigenlijk alle aspecten van de menstruatie zijn van belang: hoe komt de menstruatie op gang, is er veel bloedverlies of juist weinig en welke kleur heeft het bloed? Dit zegt allemaal iets over de hormoonproductie en daarmee over de vruchtbaarheid. Aan de hand van al deze gegevens wordt met behulp van acupunctuur en het gebruik van Chinese kruiden een behandeling op de vrouw afgestemd, die de cyclus zo goed mogelijk laat verlopen en het lichaam van de vrouw voorbereidt op een zwangerschap.

Kans op zwangerschap

Als er naast de reguliere behandeling ook acupunctuur kan worden toegepast worden de kansen van vrouwen om zwanger te worden door een IVF-behandeling aanmerkelijk groter, aldus Duitse onderzoekers. De wetenschappers van het Christian Lauritzen Institute in Ulm gebruikten acupunctuurbehandelingen bij 160 vrouwen vlak voor en vlak na de herplaatsing van het bevruchte eitje. De helft van de in totaal 160 deelnemende vrouwen kreeg de extra behandeling, die het aantal zwangerschappen sterk deed vergroten.

De groep die met acupunctuur werd behandeld kreeg 25 minuten voor het terugplaatsen de naalden in de maag- en de dikke-darm-meridiaan, alsook in de oormeridianen, om daarmee de bloedstroom te bevorderen en energie naar de baarmoeder te geleiden, terwijl tegelijk een rustgevend effect en een stabilisering van het endocriene systeem werd bereikt. De controle-groep kreeg alleen de terugplaatsing. In beide groepen waren de vrouwen gemiddeld 32 jaar oud en hadden daarvoor al 2 IVF-behandelingen ondergaan.

Van de vrouwen zonder acupunctuur resulteerde de behandeling bij 21 vrouwen (26,3%) in een zwangerschap, bij de vrouwen die wel met acupunctuur behandeld werden werd 42,5% zwanger. Het onderzoek wordt gepubliceerd in Fertility and Sterility van deze maand. Waarom het aantal zwangerschappen toeneemt is onduidelijk, volgens onderzoeker Wolfgang E. Paulus zouden de gekozen prikpunten baarmoedercontracties die normaal optreden tijdens het implanteren van het embryo tegengaan, waardoor de kans op succes groter wordt.

Bron: Fertility and Sterility April 2002;77(4):721-4

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over wat Acupunctuur voor u kan betekenen? Vul onderstaand formulier in of bel direct 085 - 0655499 voor het maken van een afspraak.