Acupunctuur bij (terugkerende) griepklachten, corona en andere virussen

Wat verstaan we onder griepvirussen?

Virussen zijn overal. De sterkte van het virus en de staat van ons immuunsysteem bepaalt of we ziek van een virus worden of niet. Als een virus het lichaam binnendringt spreken we van een virale infectie. Er zijn verschillende soorten virussen die diverse klachten geven. Zo zijn er griepvirussen zoals Influenza, verkoudheidsvirussen en buikvirussen zoals het Noro. Maar bijvoorbeeld ook het Herpes Simplex virus (de veroorzaker van een koortslip) en natuurlijk Corona.

Hoe kijkt de TCG naar seizoenswisselingen?

Twee keer per jaar, aan het begin van de herfst en de lente, staat de zon loodrecht boven de evenaar en zijn de dag en nacht overal ter wereld even lang. De zogenaamde equinox. Deze equinox is terug te vinden in het dynamische evenwicht symbool van Yin en Yang, genaamd Taiji. In de Chinese geneeskunde is het begin van de herfst een extreme overgang van stijgende energie (van Yin naar Yang) naar dalende energie (van Yang naar Yin). In de TCG is er een nauwe relatie tussen de mens en de natuurlijke wereld, en de seizoenen worden beschouwd als een manier om deze relatie te begrijpen en gezondheid te bevorderen. Als mens hebben we tijdens deze equinox ook te maken met deze extreme ommezwaai. Zitten we niet lekker in ons vel? Dan is de kans groot dat we deze periode ziek worden.

Hoe zit het met de elementen en de seizoenen?

De Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) werkt met vijf elementen: hout, vuur, aarde, metaal en water. Elk element is geassocieerd met een seizoen. Tussen de zomer en de herfst is er een overgangsperiode die wordt geassocieerd met het aardelement. Dit is een tijd van stabiliteit en balans. Het is belangrijk om tijdens deze periode een gezonde spijsvertering te behouden. De herfst wordt geassocieerd met het metaalelement. Het is een tijd van verandering en loslaten. TCG benadrukt het belang van het ondersteunen van de longen en het immuunsysteem in de herfst, omdat dit het seizoen is waarin verkoudheden en griep vaak voorkomen.

Hoe ontstaan griepvirussen?

In de Chinese Geneeskunde worden virussen gezien als extreme kou of hitte. Deze extreme kou en hitte brengen ons uit balans en beïnvloeden ons yin en yang evenwicht. Volgens de Chinese Geneeskunde kun je bijvoorbeeld kou vatten door op de tocht te zitten (wind) geen sjaal of muts te dragen. Kou kan dan direct je lijf binnendringen.

Meer informatie of een afspraak maken?

Maak direct online een afspraak bij een van onze locaties of bel naar 085 - 0655499. Heeft u vragen over acupunctuur of hoe acupuntuur u kan helpen dan kunt u ook per email contact met ons opnemen.

Hoe kunnen we voorkomen dat we ziek worden?

Het versterken van het immuunsysteem is het allerbelangrijkste. Regelmatig rusten, goede voeding, voldoende beweging in de natuur en het managen van stress dragen hier aan bij. Lees hier ook onze blog over het versterken van het immuunsysteem. Acupunctuur kan ook heel goed helpen om het immuunsysteem te versterken en te zorgen voor balans in het lichaam. Hierdoor voorkomt u dat u ziek wordt of worden vervelende (eventueel langdurige) griepjes of verkoudheidskwalen bij de wortel aangepakt.

Hoe kan acupunctuur helpen in het voorkomen en aanpakken van griepvirussen en corona?

Acupunctuur beïnvloedt de yin en yang balans in uw lichaam en geest. Door deze zo goed mogelijk te balanceren en de energie te laten stromen naar alle organen in uw lichaam, is uw afweersysteem beter in staat potentiële binnendringers buiten te houden en eventueel eruit te gooien. Acupunctuur richt zich op het herstellen van de balans en het versterken van de afweerenergie van het lichaam.

Wat kunt u zelf thuis doen om uw weerstand tegen corona en andere virussen sterker te maken?

Het is belangrijk om in balans te blijven. Vermijd daarom extremiteiten op ieder vlak. Ga dus niet extreem laat naar bed, jezelf uitputten en junkfood eten. Beweeg genoeg, het liefste in de natuur. Hierdoor worden alle organen goed doorbloed en kunnen ze hun taken optimaal uitvoeren. Kleed u warm aan tegen de kou. Wanneer u al voelt dat er een beginnend griepje zit, maar er is nog geen koorts kunt u het eruit zweten. Denk aan hardlopen, een hele warme douche, pittig gekruide kippensoep eten. Daarnaast helpt het om in harmonie te leven met de natuurlijke cyclus van de seizoenen. Pas uw voeding aan op het seizoen. Eet bijvoorbeeld verwarmende voeding in de koudere maanden en verkoelende voeding in de zomer.

Heeft u regelmatig last van vervelende griep- of verkoudheidsklachten? Onze acupuncturisten staan voor u klaar om u te helpen uw lichaam en geest weer in balans te krijgen. Maak eenvoudig een afspraak bij een van onze praktijken in Hoofddorp, Voorburg, Breukelen, Rijswijk - Delft, Nieuw-Vennep en Wassenaar.