Zo werkt acupunctuur om het immuunsysteem te versterken

Een sterk immuunsysteem (ook wel afweersysteem) is ontzettend belangrijk om ziektes en klachten te voorkomen of te beperken. Mensen met een sterk immuunsysteem zijn minder vatbaar voor bacteriën en virussen en voelen zich over het algemeen energiek en in balans. In deze blog vertellen wij u alles over acupunctuur en het immuunsysteem.

Hoe werkt ons afweersysteem?

Het afweersysteem is een verdedigingssysteem tegen bacteriën en virussen. Het interne afweersysteem heeft een lerend vermogen, het leert wat er moet worden opgeruimd en wat niet. Het afweersysteem is te onderscheiden in een specifieke afweer en een algemene afweer. De specifieke afweer ontwikkelt zich gedurende iemands leven en richt zich op een specifieke ziekteverwekker. Het algemene afweersysteem richt zich op alle ziekteverwekkers die in het lichaam voorkomen.

Darmen en het afweersysteem

De darmen zijn erg belangrijk voor het afweersysteem. Deze staan nauw in contact met de buitenwereld. Wat je eet, drinkt en de lucht die je inademt is van invloed op de darmen en de longen en daarmee op het afweersysteem. In de Traditionele Chinese Geneeskunde zijn de darmen en de longen gekoppeld en samen verantwoordelijk voor onze afweer. Een groot deel van onze immuunfunctie valt onder ‘Wei Qi’ ook wel ‘beschermende Qi’ genoemd. Wanneer Wei Qi sterk is doet het dienst als een schild dat ons beschermt tegen allerlei soorten ziektes en infecties.

Meer informatie of een afspraak maken?

Maak direct online een afspraak bij een van onze locaties of bel naar 085 - 0655499. Heeft u vragen over acupunctuur of hoe acupuntuur u kan helpen dan kunt u ook per email contact met ons opnemen.

Waarom is een sterk immuunsysteem zo ontzettend belangrijk?

Zoals we al schreven is het afweersysteem essentieel voor de bescherming tegen virussen, bacteriën en andere ziekteverwekkers. Ons afweersysteem is ook belangrijk in het opruimen van verkeerd ontwikkelde cellen, denk aan kankercellen en cellen die tumoren veroorzaken. Bij oudere mensen werkt het afweersysteem soms minder goed, met overgewicht en andere ziektes als gevolg. Daarnaast zorgt een goed afweersysteem voor een goed algemeen welbevinden. Wanneer het immuunsysteem goed functioneert is dit te merken aan een goede huid, voldoende energie en een goede algemene gemoedstoestand.

Acupunctuur als preventie van ziektes en klachten

Voorkomen is beter dan genezen. Genezen kost veel energie en de behandelingen (medicatie) kunnen ook schadelijk of belastend zijn. Een gezonde levensstijl is dan ook essentieel voor een goed afweersysteem. Acupunctuur brengt balans in het lichaam, waardoor alle organen voldoende energie krijgen om hun belangrijke taken uit te voeren. Dit zorgt voor een goede gezondheid zonder klachten. Ziekmakende factoren als verkeerde voeding, stress, heftige emoties en te weinig bewegen brengen de organen uit balans. Onze acupuncturisten kijken altijd naar de specifieke persoon. Iedereen is anders en heeft andere gezondheidsuitdagingen en valkuilen.

Hoe acupunctuur de oorzaak van de klacht aanpakt

We kijken altijd eerst naar de oorzaak van een minder goed functionerend afweersysteem. Slaapt iemand slecht? Dan gaan we dat behandelen. Komt het door stress? Dan pakken we stress aan. Stress is het gevolg van een disbalans tussen het parasympatisch (Yin) en sympatisch (Yang) zenuwstelsel. Bij te veel stress sta je constant aan en hebben lichaam en geest geen kans om te herstellen. Acupunctuur kan de balans tussen Yin en Yang herstellen. Als de organen die belangrijk zijn voor de afweer uit balans zijn werken we direct op deze organen. We pakken de energieverdeling over de verschillende organen weer aan. Bijvoorbeeld de balans tussen maag en milt. Stel dat de leverenergie domineert vanwege veel stress onttrekt deze daardoor belangrijke energie van bijvoorbeeld de longen of darmen. Wanneer we de lever kalmeren geven we energie terug aan deze voor afweer belangrijke organen.

Wat kunt u zelf doen om het afweersysteem te versterken?

De volgende tips helpen u om zelf uw afweersysteem te versterken:

  1. Beweeg. Dit zorgt voor een goede doorstroming van de long energie en geeft tevens ontspanning.
  2. Eet gezond. Dit is belangrijk voor de milt en maag energie en daarmee voor een goede afweer.
  3. Pak terugkerende emoties aan. Emoties kunnen zorgen voor energieblokkades en verstoringen in de energieverdeling tussen de verschillende organen. Bij de longen hoort bijvoorbeeld verdriet. Als emoties niet goed verwerkt worden door de long en de daarbij horende dikke darm ontstaan er klachten.
  4. Doe regelmatig aan meditatie, Qi Gong, Yoga of Tai Chi voor een goede balans tussen Yin en Yang.
  5. Bezoek een acupuncturist als u vermoed dat u last heeft van een minder functionerend afweersysteem. We kunnen u op zoveel manieren helpen!

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem hier contact op of maak eenvoudig online een afspraak met een van onze acupuncturisten.