5 manieren om fit het voorjaar in te gaan

1. Keer naar binnen

In de winter gaat de natuur in ruststand. Denk maar aan de bomen die hun bladeren in de herfst verliezen om in de winter hun vochtpeil omhoog te kunnen houden. Maar ook aan dieren die zich terugtrekken in een winterslaap. Wij mensen gaan natuurlijk niet in een echte winterslaap, maar we kunnen wél de winter gebruiken om het rustiger aan te doen. Door letterlijk naar binnen te keren, meer rust in te bouwen en langer te slapen, bereidt ons lichaam zich het beste voor op het groeiproces dat in de lente weer van start gaat.

2. Eet warme voeding

Volgens de Chinese Geneeskunde heeft een mens zowel warme als koude voeding nodig om optimaal te kunnen functioneren. In de winter adviseren we om warme voeding als basis te kiezen om uw eigen kacheltje opgestookt te houden. Eet bijvoorbeeld havermoutpap als ontbijt in plaats van yoghurt met muesli. Een koud ontbijt kost het lichaam teveel energie om weer op te warmen. Kies voor verwarmende specerijen als kaneel, kurkuma, gember en kruidnagel. Eet warme maaltijdsoepen van oranje groenten als zoete aardappel en pompoen.

Meer informatie of een afspraak maken?

Maak direct online een afspraak bij een van onze locaties of bel naar 085 - 0655499. Heeft u vragen over acupunctuur of hoe acupuntuur u kan helpen dan kunt u ook per email contact met ons opnemen.

3. Zorg voor warme voeten

Vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde zijn warme voeten in de winter een must om verkoudheid en griep te voorkomen. De acupunctuurpunten in de voeten zijn namelijk verbonden met de organen. Masseer de voeten voor u gaat slapen bijvoorbeeld met warme sesamolie (de geurloze, koudgeperste variant!). Voeg hier eventueel een paar druppels lavendelolie aan toe voor extra ontspanning en een lekkere geur. Dit zorgt voor een goede nachtrust én een betere weerstand.

4. Ga zorgvuldiger om met uw energie

Het element uit de Chinese Geneeskunde dat tijdens de winter overheerst is het element water. Wanneer het water element uit balans is kunt u zich moe of gespannen voelen. Ook pijn in de spieren, stemmingswisselingen en blaasontstekingen kunnen optreden als het water element uit balans is. Ook komen er in de winter meer depressies voor, mede door het gebrek aan daglicht. Dus: doe het deze winter wat rustiger aan. Klap uw eigen blaadjes in en neem de tijd om op te laden om in het voorjaar weer open te gaan als een mooie energieke bloem. Zeg vaker ‘nee’ als u geen zin heeft of moe bent. Neem een warme douche en blijf lekker in bed liggen met een boek wanneer het kan. Zelfzorg is zo belangrijk!

Tip: Lees hier ook onze blogpost over hoe acupunctuur helpt bij vermoeidheidsklachten.

5. Bezoek een acupuncturist

Heeft u last van fysieke of mentale winterklachten? Gaat die verkoudheid maar niet over? Of valt u van de ene in de andere griep? Acupunctuur pakt uw klachten doeltreffend aan. We sporen de oorzaak op en behandelen direct op de kern. Acupunctuur is daarnaast zeer effectief bij het voorkomen van klachten. Wanneer u in de winter uw energiebalans onderhoudt door middel van (preventieve) acupunctuurbehandeling, zal u ook in de lente veel minder vatbaar zijn voor ziektes. Denk bijvoorbeeld aan hooikoorts. Het is zo’n fijne manier van zelfzorg om bijvoorbeeld tweewekelijks te werken aan een goede doorstroom van uw energie.

Ervaar het zelf en maak deze winter nog een afspraak bij een van onze acupuncturisten.