Acupunctuur bij depressie

Er zijn verschillende mogelijkheden om een depressie te behandelen, zowel vanuit de Westerse als de Traditionele Chinese Geneeskunde. Acupunctuur kan een natuurlijke manier zijn om een depressie te behandelen of een andere behandeling aan te vullen. Hoe dat werkt? Lees gauw verder.

Wat zijn kenmerken van een depressie?

Depressie wordt gekenmerkt door interesseverlies, sombere gevoelens, minder plezier in het leven en niet lekker in je vel zitten voor een langere tijd. Ook vermoeidheid, geen eetlust en concentratieverlies kunnen uitingen zijn van een depressie. Het is vaak lastig om één oorzaak aan te wijzen, vaak zijn er verschillende factoren die elkaar versterken. Mensen zijn vaak niet meer op hun eigen pad en voelen zich verwijderd van hun ware zelf.

Wat zijn oorzaken van een depressie?

Erfelijkheid, omgevingsfactoren en verstoring in neurotransmitters en hormoonlevels, zoals bijvoorbeeld cortisol kunnen oorzaken zijn van een depressie. Al is het soms onduidelijk of die verstoring in neurotransmitters en hormoonlevels een oorzaak of een gevolg is. Bij sommige mensen kan de afwezigheid van zonlicht in de winter een depressie veroorzaken.

Een depressie kan ook ontstaan door trauma’s, soms al voor de geboorte of in de vroege jeugd. Een trauma kan leiden tot een bepaald gedragspatroon waar men uiteindelijk ziek van wordt. Het is dan ook erg belangrijk om tot de kern te komen en zo’n patroon te doorbreken.

Daarnaast kunnen langdurige overbelasting, stress, chronisch verdriet, vermoeidheid, pijn, overprikkeling en bepaald medicatiegebruik ook een depressie veroorzaken. Ook bij een postnatale depressie, veroorzaakt door een zwangerschap/bevalling, kan acupunctuur ondersteuning bieden.

Lees hier ook onze blog over acupunctuur bij stressklachten.

Hoe kijkt de Westerse geneeskunde naar depressie?

Wanneer iemand dergelijke klachten ervaart, is een bezoek aan de huisarts vaak de eerste stap. Als uit nader onderzoek blijkt dat het om een depressie gaat, wordt er psychologische ondersteuning en medicatie aangeboden. Daarnaast kan er door aanpassingen in de leefstijl ook positieve verbetering behaald worden. Denk aan praten over gevoelens, veel bewegen en gezond eten.

Helaas hebben psychologen soms lange wachttijden. Tijdens deze wachtperiode kan er eventueel al met acupunctuur gestart kunnen worden om de balans te bevorderen.

Hoe kijkt de Traditionele Chinese Geneeskunde naar depressie?

In de Chinese geneeskunde wordt geen onderscheid gemaakt tussen lichaam en geest. Het lichaam, de energie en de geest moeten één zijn. Depressie is een gedempte geest, de geest is niet aan het stralen en stromen. De Chinese geneeskunde ziet de mens in zijn geheel tussen Heaven en Earth. Niet alleen als een hoeveelheid neurotransmitters met bepaalde waardes.

Als we ons gezond en lekker in ons vel voelen, dan stroomt alles. We zitten in een flow, zeggen we ook wel. We kunnen snel schakelen en uiten onze emoties. Als we in balans zijn, schakelen we snel weer over van het voelen van onze emoties naar een neutrale staat van “zijn”. Vanuit de Chinese Geneeskunde wordt onze psyche als een geheel van verschillende soorten energie gezien. Elke emotie heeft een andere vorm van energie. Voel je je enorm vrolijk? Dan voel je een opwaartse energie. Voel je je heel erg somber? Dan voel je de energie bijna letterlijk naar beneden drukken.

Als we gemakkelijk onze emoties kunnen uiten en weer loslaten, voelen we ons in balans. Je voelt je goed en laat gemakkelijk je ware innerlijk zien. Je straalt en voelt de energie stromen. Het gaat vaak mis op het moment dat je de emoties niet vrij meer laat zien. Je levensenergie stroomt niet vrij en dat kan invloed hebben op je hele welbevinden.

In de Chinese Geneeskunde worden emoties als belangrijke veroorzaker van onbalans gezien. Het kan ook andersom; als je lichaam uit balans is, kunnen de emoties ook uit balans raken.

De Traditionele Chinese Geneeskunde en het Daoisme

De Traditionele Chinese Geneeskunde is gebaseerd op het Daoisme. In het Daoisme heeft ieder mens op aarde een pad te volgen. In ieder mens is ook een stukje Universe (Heaven) aanwezig en dus een enorm potentieel om uit te putten. Het moment waarop je geboren wordt bepaalt wie je bent. Dat stukje inner self (stukje Heaven) is altijd bij je (gekoppeld aan je hart Shen/Heart) en daar kun je dan ook altijd op terugvallen.

Het leven is vallen en opstaan. Sommige gebeurtenissen hebben een grote impact op je leven. Vergelijk het met meteoriet inslag. Deze trauma’s zijn heel belangrijk om te verwerken, ervan te leren en ze weer achter je te laten. Je kunt ze niet uitwissen, maar wel een plek geven. Door dingen die gebeurd zijn, kun je bepaalde gedragspatronen ontwikkelen die uiteindelijk niet goed voor je zijn en zelfs tot ziekte kunnen lijden. Omdat de waarheid diep in onszelf zit is het belangrijk daarbij te komen.

Het is belangrijk om de schillen van de ui af te pellen en tot de kern van het probleem te komen. Daarbinnen schuilt de diamant die je bent en altijd kan schijnen als jij dat toe staat. Acupunctuur kan je helpen blokkades op te heffen en tot de kern te komen. Het komt regelmatig voor dat iemand gaat huilen na het plaatsen van naadjes, het raken van de juiste snaar. Er ontstaat verlichting.

Hoe gaan we te werk met acupunctuur bij depressie?

Vaak als mensen bij ons komen hebben ze de eerste belangrijke stap al gezet. Ze hebben namelijk besloten dat ze beter willen worden en dan is de genezing al begonnen. De eerste indruk als iemand bij ons binnen komt is heel belangrijk. We stellen een aantal vragen om iemand naar de kern van het probleem te brengen. Vaak weet iemand diep van binnen wel wat de oorzaak is. We bepalen op welk level het probleem zit. In de TCM kunnen we op verschillende niveaus werken: Body (lichaam) - Mind (Emotie) - Shen (Geest). Als we weten waar we op gaan werken starten we met de behandeling.

Lees hier ook onze uitgebreide blogpost over hoe acupunctuur werkt

Meer informatie of een afspraak maken?

Maak direct online een afspraak bij een van onze locaties of bel naar 085 - 0655499. Heeft u vragen over acupunctuur of hoe acupuntuur u kan helpen dan kunt u ook per email contact met ons opnemen.

Hier een paar voorbeelden:

  • Body: gebroken arm (fysieke pijn)
  • Mind: gebroken hart (verlies van dierbare)
  • Shen: niet meer op je eigen pad (ver van je diepere zelf verwijderd)

Bij depressie zijn er vaak blokkades, die je zelf hebt opgeworpen om je te beschermen. Maar door die blokkades kun je niet vrijuit leven en kunnen je organen niet goed hun taken uit voeren. Acupunctuur werkt als een antivirus programma die de bug uit de software haalt, waardoor alles weer goed werkt en je weer helderder kunt denken. Acupunctuur zorgt ervoor dat alle organen weer de benodigde energie krijgen en hun taken optimaal kunnen uitvoeren, waardoor lichaam weer licht aanvoelt en de geest weer opklaart.

Hoe werkt acupunctuur als ondersteuning bij andere therapieën of geneesmiddelen voor depressie?

Acupunctuur kan ook ondersteunend werken tegelijk met andere therapieën, zoals psychotherapie en geneesmiddelen. Het kan een waardevolle aanvulling zijn op elkaar. Bepaalde acupunctuurpunten zijn verbonden met specifieke plekken in de hersenen. Daarmee kunnen ze nervositeit verminderen en ontspannen bevorderen.

Wat zijn de ervaringen van mensen in de praktijk?

Wat we vaak terug horen in de praktijk is dat mensen zich beter gaan voelen na de behandeling. Dat de uitstraling van mensen verandert, ze beter gaan slapen, minder last hebben van piekeren en onrust in hun hoofd. Dat ze meer zin hebben in de dag en meer zin hebben om dingen te doen. Alsof de mist is weggetrokken. Ze hebben meer energie en ze zijn beter belastbaar.

Meer weten over de behandeling van een depressie met acupunctuur? Neem contact met ons op of maak direct online een afspraak bij één van onze acupuncturisten.