Zo helpt acupunctuur bij vermoeidheid

Verschillende oorzaken van vermoeidheid

Vermoeidheid kan allerlei oorzaken hebben, maar vermoeidheid is altijd een teken dat de energiebalans verstoord is. Het is dan ook belangrijk te achterhalen wat de oorzaak van deze verstoorde energiebalans is. We maken onderscheid tussen lichamelijke vermoeidheid en geestelijke vermoeidheid. Lichamelijke vermoeidheid komt door bijvoorbeeld pijn of ziekte, denk aan hartproblemen, bloedarmoede, een trage schildklier of ontstekingsziekten. Geestelijke vermoeidheid kan komen door stress, een druk leven of slaapproblemen. Maar ook door overmatig schermgebruik of een informatie overload door social media. Naast geestelijke en lichamelijke oorzaken kan ook bepaald medicijngebruik de oorzaak van vermoeidheid zijn.

Wanneer iemand zelf niet ingrijpt zal de batterij steeds verder opraken en de vermoeidheid verergeren. Dit kan weer leiden tot slechter slapen, wat de vermoeidheid natuurlijk alleen maar erger maakt. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel. Acupunctuur helpt om het lamlendige gevoel van vermoeidheid aan te pakken en de energiebalans te herstellen.

Lees hier ook onze blogpost Acupunctuur en beter slapen: 5 tips tegen slaapproblemen.

Hoe kijkt de Traditionele Chinese Geneeskunde naar vermoeidheid?

In de Chinese Geneeskunde zien we de mens en zijn leefomgeving als geheel. Alles in de Traditionele Chinese Geneeskunde draait om de juiste balans (Yin/Yang). In het geval van vermoeidheid is de balans verstoord en is er een onbalans in inspanning en ontspanning. Een belangrijke eerste stap is dan ook het creëren van rust in het hoofd en het verlagen van fysieke spanning. Vaak betekent dit meer Yin, minder Yang.

In de Traditionele Chinese Geneeskunde kijken we veel naar de organen en de meridianen. Alle energiebanen zijn gekoppeld aan een bepaald orgaan. Als de energie niet naar de organen kan stromen kunnen deze niet goed functioneren en zullen er klachten ontstaan.

Vermoeidheid wordt ook gezien als leegte. Vaak gaat er een slechte doorstroming van energie vooraf aan deze leegte. Het is belangrijk dat de energie goed door kan stromen om de organen te voorzien. Gebeurt dit niet? Dan is er sprake van stagnatie van energie. Dit kan zowel pijnklachten als vermoeidheidsklachten veroorzaken. Een acupuncturist achterhaalt de oorzaak van de stagnatie en de vermoeidheid en behandelt deze doeltreffend.

Waarom zijn we in de herfst en winter sneller vermoeid?

Doordat we ons in de herfst en winter minder blootstellen aan daglicht ervaren veel mensen een zogeheten winterdip. Van licht krijgen we energie, worden we vrolijk en zonlicht doet ons algehele systeem goed. In de Traditionele Chinese Geneeskunde is het element metaal verbonden aan de herfst. Wanneer er sprake is van een herfstdip of een verkoudheid is het metaalelement uit balans. Eigenlijk zijn wij mensen net zoals de natuur. De natuur wordt rustig in de herfst en maakt zich klaar voor de winter. De bomen worden kaal en de energie wordt minder. Als mensen kunnen we een voorbeeld nemen aan de natuur. Het wordt eerder donker, dus we kunnen vroeger gaan slapen. We kunnen minder activiteiten hebben dan in de zomer, dus daaraan toegeven is verstandig.

Meer informatie of een afspraak maken?

Maak direct online een afspraak bij een van onze locaties of bel naar 085 - 0655499. Heeft u vragen over acupunctuur of hoe acupuntuur u kan helpen dan kunt u ook per email contact met ons opnemen.

Hoe werkt acupunctuur bij vermoeidheidsklachten?

Als acupuncturist kijken we naar de specifieke persoon als geheel. Niet alleen naar de klacht zelf, maar naar de oorzaak van de klachten. Komt de vermoeidheid door stagnatie, door leegte of door pijn? Eventueel kunnen we vermoeidheid ook preventief behandelen, bijvoorbeeld als u weet dat u ieder jaar in de herfst snel vermoeid raakt.
Na het uitgebreid onderzoeken van de grondslag van uw vermoeidheid plaatst de acupuncturist naaldjes op een blokkade in een energiebaan. Op deze manier kan de energiestroom hersteld worden. Ook kan de acupuncturist u leefstijl- en voedingsadviezen geven aanvullend op de acupunctuurbehandeling.

3 tips uit de Traditionele Chinese Geneeskunde tegen ver-moeidheid om zelf toe te passen

  1. Eet warme voeding in plaats van rauwe voeding. Dit is fijner voor de spijsvertering in tijden van vermoeidheid. Kies daarnaast voor volkorenproducten, peulvruchten, groenten, fruit, noten en vis. Vermijd caffeïne en suiker. Deze zorgen even voor een piek, maar al snel daarna volgt een energiedip.
  2. Volg de seizoenen en kijk naar de Yin/Yang balans. Ga niet laat sporten of eten. Beperk sporten en eten na 20:00 en ga in de ruststand. Beweeg overdag, ga naar buiten en neem regelmatig pauze van werk of andere activiteiten. Vermijd schermen s’avonds.
  3. Kijk eens of u voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt. Dit kunt u laten checken door middel van bloedonderzoek. Voor de algehele weerstand in de herfst is een goede multivitamine een fijne ondersteuning.

Onze acupuncturisten helpen u graag uw vermoeidheidsklachten aan te pakken. Benieuwd hoe we de oorzaak van uw vermoeidheid kunnen verhelpen en de energie weer kunnen laten stromen? Maak hier een afspraak.