Acupunctuur bij overgangsklachten & andere tips uit de Traditionele Chinese Geneeswijze

Wat is de overgang precies?

De overgang is een natuurlijk proces dat de beëindiging van de vruchtbare periode van de vrouw inluidt. De meeste vrouwen hebben hun laatste menstruatie ergens tussen de 40-60 jaar, gemiddeld is de laatste menstruatie op de 51ste. Een vrouw wordt met wel 600.00 eicellen geboren en tegen de tijd dat de overgang begint, zijn er nog maar 10.000 eicellen over.

Onder invloed van een hormoon (FSH) rijpt een eicel en volgt hieruit een menstruatie maar als er onvoldoende - goede - eicellen zijn, stopt dit proces en stopt de cyclus. Dit op zichzelf geeft weer een verandering in de maandelijkse hormoonspiegel die met de ei-sprong samenhangt, waardoor de balans tussen oestrogeen,- en progesteron ook verandert.

Welke klachten ontstaan er tijdens de overgang?

Niet alle vrouwen hebben klachten bij de overgang maar de NVOG (Nederlandse Vereniging van Obstetrie en Gynaecologie) schat dat ongeveer 25% van de vrouwen in de overgang dusdanig veel klachten heeft dat het het dagelijks leven verstoort. Deze klachten kunnen ‘typische overgangsklachten’ zijn die samengaan met oestrogeen schommelingen. Denk aan opvliegers, nachtelijk transpireren, libido vermindering, droogte van de huid en vagina. Maar ook minder ‘typische klachten’, die net perse samengaan met oestrogeen schommelingen. Dit zijn klachten zoals hartkloppingen, hoofdpijn, problemen met slapen, stemmingswisselingen en gewichtstoename en deze klachten kunnen evengoed tot flinke verstoringen leiden.

De overgang gezien door de lens van de Traditionele Chinese Geneeswijze

Traditionele Chinese Geneeswijze (TCG) kijkt door een heel andere lens naar het ouder worden en de verandering van het lichaam dan de reguliere geneeskunde. Het begint met het idee dat welzijn in het algemeen en vruchtbaarheid in dit geval, een combinatie is van ‘hetgeen waar je mee geboren bent’ (genetica) en ‘de belasting/belastbaarheid van het dagelijks leven’ of te wel, hoe je leeft heeft een grote invloed op hoe het met je gaat.

Met de opvliegers gaat het een stuk beter, ze komen soms nog wel op maar zetten niet door en het nacht zweten is minder heftig en minder vaak - mevrouw C na een paar behandelingen met acupunctuur

Cycli van 7 jaar

Vrouwen hebben Chinees gezien cycli van 7 jaar, dat wil zeggen dat er elke 7 jaar een nieuwe periode begint. Vanaf het 35ste jaar (de 5e cyclus) begint het natuurlijke verouderingsproces zichtbaar te worden; de grijze haren en de eerste rimpels komen, het wordt lastiger om zwanger te worden. Vanaf de 7e cyclus (het 49e levensjaar) droogt de vruchtbaarheid op. Het lichaam komt in een nieuwe fase, waarin er een nieuwe balans gevonden moet worden.

Acupunctuur bij de menopauze

Acupunctuur is een behandeling die gebruik maakt van dunne naaldjes. Deze worden op strategische plekken op het lichaam geplaatst met als doel om het lichaam meer in balans te krijgen. Bij de overgang moet het lichaam dat niet meer maandelijks menstrueert, een nieuwe balans vinden. Soms lukt dat niet en is het lichaam uit balans. En een lichaam dat niet in balans is, heeft vaak klachten. Acupunctuur kan heel goed helpen die nieuwe balans te verkrijgen.

Acupunctuur bij opvliegers of stemmingswisselingen

Als het lichaam uit balans is kan dat bijvoorbeeld leiden tot opvliegers. De acupuncturist zal een behandeling kiezen die het lichaam zal helpen de hitte te beteugelen. Als de klachten meer gericht zijn op stemmingswisselingen, dan zal de acupuncturist zich eerst hier op richten. Oftewel, afhankelijk van de klacht waarmee iemand komt zal de therapeut een op maat gemaakte ‘naalden-formule’ kiezen. Daar komt nog bij dat acupunctuur een ontspannende werking heeft, en een ontspannen lichaam kan zelf makkelijker zijn nieuwe balans vinden.

Meer informatie of een afspraak maken?

Maak direct online een afspraak bij een van onze locaties of bel naar 085 - 0655499. Heeft u vragen over acupunctuur of hoe acupuntuur u kan helpen dan kunt u ook per email contact met ons opnemen.

Ervaring met acupunctuur bij overgangsklachten

Mevrouw C is recentelijk bij ons in de praktijk gekomen met overgangsklachten. Ze is 54 jaar oud en heeft sinds een paar jaar last van de overgang met waarbij haar belangrijkste probleem is dat ze hele flinke opvliegers heeft die gepaard gaan met nachtelijk zweten. De behandeling was erop gericht om de hitte te verminderen en de balans te herstellen. Na een paar behandelingen sliep ze beter, was ze rustiger in het hoofd en zegt ze zelf: “Met de opvliegers gaat het een stuk beter, ze komen soms nog wel op maar zetten niet door en het nacht zweten is minder heftig en minder vaak”. Ze slaapt hierdoor een stuk beter en is dan ook meer uitgerust. Al met al gaat het een stuk beter, zowel s’nachts als overdag.

Last van slaapproblemen? Lees hier ook onze 5 tips tegen slaapproblemen

Wat kunt u zelf doen tegen overgangsklachten?

Acupunctuur kan snel tot mooie resultaten leiden maar er zijn ook dingen die vrouwen zelf kunnen doen om de klachten te beperken.

Eten & drinken

Uzelf goed voeden! Dit betekent eten van de grond en de boer, liefst onbewerkt voedsel uit het seizoen. Bij grote voorkeur een warm ontbijt, de groenten gekookt. Echte boosters zijn bottenbouillon, orgaanvlees, zeewier, noten en eieren. Hierin zitten mineralen en sporen elementen die een lichaam meer weerbaar maken. Daarentegen heeft het lichaam vaak moeite met verwerking van suiker, gefrituurd eten, rauwkost, etenswaren en drankjes direct uit de koelkast of vriezer. In de menopauze kan je beter Hitte genererende voeding vermijden zoals alcohol, koffie en gekruid eten, maar ook roken is hitte genererend.

Bewegen

Het lichaam doet het het best op een goede balans tussen inspanning en ontspanning. Ontspanning is dan niet Netflixen of Facebooken maar momenten van echte rust en ontspanning waarbij ook het hoofd op ‘uit’ staat, bijvoorbeeld een lange wandeling (zonder podcast) of een yoga sessie, mindfulness of ademhalingsoefeningen van bijvoorbeeld Wim Hoff.

Zelf ervaren wat acupunctuur kan betekenen tegen uw overgangsklachten?

Wilt u zelf ervaren wat acupunctuur voor uw overgangsklachten kan betekenen? Dat kan! Kom langs in een van onze acupunctuurpraktijken in Hoofddorp, Voorburg, Breukelen, Rijswijk - Delft, en Nieuw-Vennep. Neem hier contact op voor een afspraak!