Wat is TuiNa? Acupuncturist en TuiNa-therapeut Carolien legt uit

TuiNa: therapeutische massage

TuiNa is een therapeutische massagevorm die naast acupunctuur en kruiden een belangrijk onderdeel is van de Traditionele Geneeskunde. TuiNa massage werkt met de dezelfde meridianen en punten die gebruikt worden in de acupunctuur, maar daarbij biedt TuiNa een breed scala aan voordelen omdat het ook werkt op spiergroepen, gewrichten en pijnpunten om het genezingssysteem te activeren.

De historische grondslag van TuiNa

De historische grondslag van TuiNa gaat ver terug in de Chinese geschiedenis. In oude klassieke teksten die rond eerste eeuw van Christus zijn geschreven worden er verschillende therapeutische massagevormen omschreven die gebruikt konden worden om pijn en ongemak te bestrijden. Door de Chinese troonswisselingen zijn veel oude medische teksten verloren gegaan, maar na de revolutie in 1949 heeft de Traditionele Geneeskunde zoals acupunctuur en TuiNa zich hersteld en verder ontwikkeld.

De Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG)

In de Chinese geneeskunde wordt niet alleen gekeken naar de blessure of ziekte, maar naar de dynamische balans in het lichaam. De basistheorie van TCG is dat blessures of ziekten blokkades veroorzaken in het lichaam, en blokkades veroorzaken pijn en ongemak. Het doel is om de klachten te verminderen door de blokkades die aanwezig zijn in het lichaam op te heffen en tevens de balans te herstellen met de verschillende TuiNa massagetechnieken. In praktijk wordt er vaak gekozen voor een combinatie van acupunctuur en TuiNa voor het bereiken van het beste resultaat.

Meer informatie of een afspraak maken?

Maak direct online een afspraak bij een van onze locaties of bel naar 085 - 0655499. Heeft u vragen over acupunctuur of hoe acupuntuur u kan helpen dan kunt u ook per email contact met ons opnemen.

Hoe werkt TuiNa therapie?

Als TuiNa therapeut masseer ik verschillende gebieden of punten op het lichaam doormiddel van diverse massagetechnieken zoals kneden, schommelen, rollende bewegingen. Deze technieken stimuleren het lichaam en geven verschillende lichamelijke reacties waardoor het vermogen van het lichaam om zichzelf te genezen wordt geactiveerd. De behandeling heeft effect op het gehele lichaam, het verbetert de gezondheid en heeft goede invloed op het bewegingsapparaat. Door de aanraking en stimulatie van het lichaamsweefsel wordt het zenuwstelsel beïnvloed, waardoor diverse hormonen worden vrijgegeven om het lichaam en geest te ontspannen.

Voor welke lichamelijke/mentale klachten is TuiNa inzetbaar?

TuiNa is inzetbaar voor diverse chronische, fysieke en emotionele klachten onder andere; rugpijn, migraine, vermoeidheid, slaap- en ademhalingsproblemen. Daarnaast versterkt het de weerstand van het lichaam en stimuleert het lichaam om afvalstoffen te verdrijven. Een fijne bijkomstigheid is dat TuiNa massage een ontspannen en rustgevend gevoel geeft en goede invloed heeft op het zenuwstelsel dit komt zeker ten goede kijkend naar de tijd waarin we nu leven waar veel mensen gespannen, stressvol bezig zijn om aan het perfecte plaatje te voldoen.

Hoe vaak en hoe lang moet ik TuiNa therapie krijgen?

Na een de intake overleggen we samen hoe we gaan behandelen en hoevaak. Dit is afhankelijk van de klachten en uw wensen. Na wederzijds goedvinden beginnen we direct met de eerste behandeling. Het is mogelijk om tijdens een TuiNa behandeling makkelijk zittende kleding aan te houden, maar voor meer effectiviteit gaat de voorkeur uit naar goed zittende onderkleding.

Na iedere behandeling evalueren we samen of er vooruitgang is geboekt, en plannen we de behandelingen eventueel met meer tijd ertussen. Het is ook mogelijk om in de toekomst preventief te blijven te behandelen om de gezondheid in balans te houden.

Maak een afspraak met Carolien

Carolien werkt zowel in Hoofddorp als Nieuw-Vennep als acupuncturist en TuiNa-therapeut. Benieuwd wat acupunctuur, TuiNa of een combinatie daarvan voor u kan betekenen? Maak een afspraak voor een vrijblijvende intake!