Wat is acupunctuur en hoe kan het de gezondheid van mensen beïnvloeden?

In dit artikel behandelen wij:

In het kort: zo werkt acupunctuur

Acupunctuur werkt met Qì (energiestromen), en gaat met name over het verdelen van energie en het opheffen van blokkades in de stroom van energie. Door het plaatsen van kleine naaldjes op specifieke plaatsen op het lichaam komt iemand weer in balans. Met een acupunctuurbehandeling heffen we deze blokkades op en kan de energie weer stromen, wat resulteert in directe pijnverlichting. Ook bij ziekte zorgt acupunctuur voor herverdeling van de verschillende energiestromen, waardoor herstel bevorderd wordt. Preventief wordt acupunctuur ingezet voor de ideale balans voor een specifiek persoon. We zijn allemaal anders en hebben daardoor ook andere basisbehoeften. Daarom is een acupunctuurbehandeling altijd een behandeling op maat.
In de Chinese geneeskunde horen de verschillende energiestromen bij bepaalden organen en emoties. Hierdoor worden lichaam en geest tegelijk behandeld.

Als acupuncturist ben ik netwerkbeheerder van meridianen en balanceer ik yin en yang in het lichaam. Bij pijn en ongemak zijn er bijvoorbeeld verschillende verstoringen in de yin-yang dynamiek. Waar pijn is, is stagnatie (Chinees gezegde). Het is onze taak als acupuncturist om de functie van het aangetaste meridiaansysteem te herstellen, om yin en yang in balans te brengen.

Widi, acupuncturist bij Praktijk Acupunctuur

Waar komt acupunctuur vandaan?

Acupunctuur is een eeuwenoude geneeswijze. Het oudste geschrift over acupunctuur is van 5000 jaar geleden. Ook zijn er acupunctuurpunt tatoeages gevonden op een goed geconserveerd lijk dat in het ijs van de Alpen is bewaard. Die gletsjermummie werd op 19 september 1991 ontdekt en is bekend geworden onder de naam ‘ijsman Ötzi’ en leefde 7200 jaar geleden. Hij had 15 tatoeages op benen en onderrug die overeenkwamen met acupunctuurpunten die gebruikt worden bij lage rugklachten. Een CT-scan liet zien dat hij last had van artrose in zijn onderste rugwervels.

Acupunctuur in China

De Chinese Gele Keizer, Huang Di, heeft de grondbeginselen van de acupunctuur op schrift gesteld. Het boek ‘Nei Jing’ bestaat uit twee delen, de ‘Su Wen”en de ‘Ling Shu’. In een gesprek tussen de Gele Keizer en zijn hofartsen wordt de kennis van de acupunctuur onthuld. Acupunctuur werd in eerste plaats preventief toegepast. Al snel werd het ook gebruikt ter behandeling van veel ziektebeelden.

De filosofie van de achtergrond van acupunctuur

De filosofie van de achtergrond van acupunctuur is volledig geïntegreerd met het dagelijks leven, de kosmos en het universum. De mens wordt dan gezien als microkosmos in vergelijking met de macrokosmos (het universum). De Gele Keizer Huang Di is eveneens de grondlegger van de Chinese kalender die in 2637 B.V. startte.

Hoe acupunctuur steeds bekender werd in het Westen

In het begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw werd het Westen verrast met spectaculaire berichten uit China. Er werden mensen geopereerd aan ernstige aandoeningen met behulp van acupunctuur als verdoving.

Prins Bernard liet zich in 1971 behandelen voor zijn schouder en gewrichten in Londen door een beroemde acupuncturist, dr. Yong Keng-no. Twee behandelingen waren al genoeg om de pijn te laten verdwijnen (Telegraaf 22 juli 1971).

Twee belangrijke organisaties hebben een grote rol gespeeld bij het bekendmaken van de waarde van acupunctuur voor de gezondheid. De World Health Organization (WHO) en het Amerikaanse instituut voor gezondheid, National Institute of Health, NIH. In 1979 kwam de WHO met een lijst met aandoeningen waarbij Acupunctuur zinvol was en dit werd een belangrijke leidraad voor de praktijk. De FDA, Food and Drug Administration in Amerika gaf op 28 maart 1996 de acupunctuurnaalden vrij voor behandeling.

Hoe werkt acupunctuur met de vijf elementen uit de Chinese Geneeskunde?

Acupunctuur werkt met Qì, met name met het verdelen van energie en het opheffen van blokkades in de stroom van energie. Qì kunnen we het beste uitleggen als een ‘stroom’ door de ‘bedrading’, de energiebenen (meridianen) van het lichaam. Raakt de Qi-stroom geblokkeerd, dan ontstaan klachten: de energiehuishouding is uit balans. Als er pijn of ongemak zijn, betekent dat er verstoring is in de Qi-en bloedcirculatie. Stagnatie geeft pijn. (bron: Zhong)

Wat is de relatie tussen acupunctuur en de vijf elementen uit de Traditionele Chinese Geneeskunde?
De vier basis energieën van de mens zijn te vergelijken met de energie van de verschillende seizoenen. Ze draaien om een centrum, wat voor de aarde energie staat. De Chinese geneeskunde kent vijf elementen. Hout (lente), Vuur (zomer), Metaal (herfst), Water (winter), Aarde (centrum). De vijf elementen staan dus voor de verschillende kwaliteiten van energie die in de mens vertegenwoordigd zijn.

Wij behandelen bijvoorbeeld heel veel vrouwen in de overgang voor opvliegers en slecht slapen. Met een acupunctuurbehandeling koelen we het vuur met behulp van het water. Met acupunctuur kun je de energie verdelen over de vijf elementen en deze zo weer balans brengen.
Als we iemand met pijn behandelen, dan kunnen we met acupunctuur de energie die vastzit in het pijngebied in beweging brengen. Als de energie weer stroomt is er geen pijn meer. Daarom werkt acupunctuur direct.

Hoe werkt acupunctuur met de meridianen?

Meridianen zijn een verweven netwerk dat organen, het oppervlak van het lichaam en de omgeving met elkaar verbindt. Meridianen zijn paden, waarlangs de Qi en de voeding van het lichaam zich bewegen. Meridianen zijn een communicatiesysteem. Ze brengen informatie over de zang- fu en over zichzelf. Door het plaatsen van kleine naaldjes op specifieke plaatsen op een bepaalde manier op of langs meridianen kanalen in het lichaam wordt de energiestroom beïnvloed en komt de persoon weer in balans.

Organen gezien vanuit de Chinese Geneeskunde

De Chinese Geneeskunde bekijkt de organen vanuit een ander standpunt dan de westerse geneeskunde. Ieder orgaan staat voor onderling gerelateerde functies en een hieraan gekoppelde emotie. In de Chinese geneeskunde is er een verschil in organen die Qi produceren en organen die Qi opslaan. Organen die Qi transformeren zonder op te slaan dragen zorg voor de afvalverwerking. Dit zijn de zang-fu organen, een verzameling organen die Qi en het lichaam produceren en reguleren. In Westerse geneeskunde worden organen enkel gezien als anatomische structuur.

Zang organen zijn: Hart, Milt, Long, Nier, Lever, Pericardium (hart constrictor).
Fu organen: Maag, Dunne darm, Dikke darm, Blaas, Galblaas, Sanjiao (drievoudige warmer)

Het werkt zo: behandel de ene, dan behandel je ook de andere. Bijvoorbeeld: iemand met pijn is ook erg moe. Pijn kost namelijk energie. Als de pijn wordt behandeld en de pijn gaat weg, ontstaat er als vanzelf meer energie.

Meer informatie of een afspraak maken?

Maak direct online een afspraak bij een van onze locaties of bel naar 085 - 0655499. Heeft u vragen over acupunctuur of hoe acupuntuur u kan helpen dan kunt u ook per email contact met ons opnemen.

Verschillende soorten acupunctuur

Er zijn in de loop der tijd verschillende specialisaties in de acupunctuur ontstaan. Ze werken allemaal vanuit dezelfde basisprincipes. Het is een kwestie van kiezen welke behandelwijze het beste bij u past. Sommige acupuncturisten gebruiken verschillende technieken.

Bij ons in de praktijk zijn de meeste acupuncturisten gespecialiseerd in de Balans Methode Acupunctuur. Het grote voordeel van deze specialisatie is dat je geen naalden plaatst in het pijngebied zelf en dat een patient direct verlichting voelt bij pijn en ontspanning bij stress. De Balans Methode Acupunctuur is een systeem, een aanpak, die toegepast wordt bij iedere persoon bij iedere soort pijnklacht.

Bekijk hier een overzicht van onze verschillende locaties in de randstad.

Wat is het verschil tussen de Westerse en de Chinese geneeskunde?

De uitgangspunten van de Westerse en de Chinese geneeskunde verschillen van elkaar. Westers gezien zijn lichaam en geest verschillend en wordt heel gedetailleerd naar het lichaam gekeken met allerlei meetinstrumenten. Chinees gezien staat een mens tussen hemel en aarde en wordt dan ook beïnvloed door zijn omgeving, seizoenen, maancycli enzovoort. Lichaam en geest horen bij elkaar en zijn verschillende uitingsvormen van energie.

De Westerse geneeskunde is gespecialiseerd en behandelt een specifiek onderdeel van de mens. De Chinese geneeskunde is een holistische geneeskunde en behandelt de mens in zijn geheel, waardoor deze zelf kan herstellen. Naast acupunctuur maken voeding en leefwijze een essentieel onderdeel uit van de behandeling. Je bent wat je eet en hoe je je gedraagt.

De Chinese geneeskunde als preventieve geneeskunde

De Chinese geneeskunde is sterk in het voorkomen van ziekte (preventieve geneeskunde) en het ondersteunen van een ziek mens in zijn geheel. Bij ziekte is de ontsporing al heel lang aan de gang en heeft deze het lichaam zichtbaar aangetast. In zo’n geval kunnen de Westerse en Chinese geneeskunde de krachten bundelen om de mens te helpen de vaak ingrijpende Westerse behandelingen te kunnen dragen. Zo kan de Chinese geneeskunde bijvoorbeeld de bijwerkingen van Chemotherapie verminderen. In de Chinese geneeskunde krijgen mensen niet allemaal hetzelfde medicijn voorgeschreven, maar een persoonlijke behandeling die kijkt naar zowel lichaam als geest.

In de Westerse geneeskunde lopen de kosten om ziekten te bestrijden de laatste jaren fors op. De Traditionele Chinese Geneeskunde werkt juist met onze gezondheid als uitgangspunt, daardoor weet de Chinese geneeskunde de kosten aanzienlijk te beperken.

Dualistisch denken versus dyadisch denken

We kunnen het ook zo uitleggen: in de Westerse geneeskunde gaat het om dualistisch denken, geest en lichaam zijn dan tegengesteld aan elkaar. In de Chinese geneeskunde gaat het om dyadisch denken , meer vanuit de interactie. Denk aan geest en lichaam, man en vrouw en yin en yang. Westers gaat meer over formele logica en Chinees om yin-yang logica. Westers gaat over twee-waarden logica, Chinees over veel-waarden logica. Contextueel denken is fundamenteel voor het Chinese denken.

Voor wie is acupunctuur en bij welke klachten kan acupunctuur helpen?

Acupunctuur is er letterlijk voor iedereen. Acupunctuur is namelijk een behandeling op maat. Lichaam en geest zijn verschillende uitingsvormen van dezelfde kwaliteit van energie. Dus lichamelijke en psychische klachten worden bij ons tegelijkertijd behandeld. Door het voelen van de pols, het bekijken van de tong en door het stellen van vragen, is het voor de acupuncturist duidelijk welke energieën gebalanceerd moeten worden bij een bepaald persoon. Bij ons worden verschillende mensen met eenzelfde diagnose dan ook vaak op een andere manier behandeld.

Ieder mens is onderdeel van de universele energie. Als voorbeeld: de menstruatiecyclus volgt de maancyclus. Alle kwaliteiten van energie om ons heen, zoals in de seizoenen, zie je ook terug in de mens. Bijvoorbeeld: een woede-uitbarsting is hout energie en te vergelijken met de explosieve groei in de lente. De vijf verschillende kwaliteiten van energie (elementen) zien we in de mens en zijn gekoppeld aan bepaalde organen.

Preventief zorgt acupunctuur voor de juiste verdeling van energie tussen de verschillende organen.
Bij ziekte helpt acupunctuur, eventueel in combinatie met Westerse geneeskunde, de energie weer goed te verdelen, waardoor het zieke orgaan weer kan herstellen.

Kijk hier voor een overzicht van verschillende klachten waarbij onze acupuncturisten kunnen helpen.

Hoe werkt een acupunctuur behandeling?

De acupuncturist stelt bij de eerste behandeling vast waar de verstoring zit. Hiervoor wordt de pols gevoeld, de tong bekeken en worden er een aantal vragen gesteld. Daarna mag u op een heerlijk comfortabel matras gaan liggen en kan de behandeling beginnen. De flinterdunne naaldjes worden meestal in de onderarmen en onderbenen en op het hoofd geplaatst. Trek dus bij voorkeur gemakkelijke loszittende kleding aan, waarmee de behandelplekken beschikbaar zijn. Als de naaldjes zijn geplaatst mag u 30 minuten heerlijk ontspannen liggen met muziekje op de achtergrond. Behandeling met acupunctuur wordt als zeer ontspannen ervaren.

Tip: Lees hier verschillende patiënt ervaringen uit onze praktijken.

Meestal zijn er minimaal vier behandelingen nodig om herverdeling van energie te kunnen bewerkstelligen. Na vier behandelingen doen we een evaluatie en advies over eventuele vervolgbehandelingen. Hoe chronischer de klacht, hoe meer behandelingen er vaak nodig zijn. Acupunctuur beïnvloedt door het plaatsen van kleine naaldjes de energie stromen in de mens, waardoor bij pijn direct verlichting, en bij stress direct ontspanning wordt ervaren.

Wordt acupunctuur vergoed?

Ja. Acupunctuur wordt vergoed uit de aanvullende verzekering. Dit gaat dus niet van uw eigen risico af. Kijk of u aanvullend verzekerd bent en wat uw verzekering vergoedt per behandeling en in totaal per jaar. Er zijn vaak 4-8 behandelingen nodig.

De voordelen van acupunctuur op een rij:

  • Natuurlijke behandeling zonder bijwerkingen
  • Persoonlijke behandeling, volledig op maat
  • Balanceert lichaam en geest
  • Zorgt voor diepe ontspanning
  • Geeft direct pijnverlichting
  • Kan naast andere behandelmethoden worden ingezet
  • Vermindert bijwerkingen van Westerse behandelingen

Over Praktijk Acupunctuur

Praktijk Acupunctuur is een groepspraktijk van acupuncturisten die nauw samenwerken. Met praktijken op verschillende locaties in de randstad is er altijd een acupuncturist bij u in de buurt. Onze acupuncturisten hebben een intensieve samenwerking, waardoor kennis en ervaring gedeeld wordt. Ook zijn er bij Praktijk Acupunctuur verschillende specialismen beschikbaar, zodat u kunt kiezen wat het beste past. Denk aan de Balans Methode Acupunctuur, Japanse acupunctuur en Tuina.

Maak hier een afspraak bij één van onze locaties.