Hoe helpt acupunctuur bij het voorkomen en bestrijden van hooikoorts?

Hoe en wanneer ontstaat hooikoorts?

In de lente begint alles in de natuur weer te bloeien en te groeien. Bomen en struiken planten zich voort en vormen stuifmeel (pollen) en dit verspreidt zich door de lucht. Hooikoorts door bomen begint in februari/maart en geeft de meeste klachten tussen maart en mei. Hooikoorts door gras begint in april/mei en geeft de meeste klachten tussen mei en augustus. Sommige mensen hebben de gehele periode last, andere ervaren de klachten slechts een paar weken of zelfs dagen. Op sommige zonnige en winderige dagen verspreiden de pollen zich sneller dan anders. De klachten nemen dan toe.

Welke klachten krijgt iemand met hooikoorts?

Hooikoorts zorgt voor een overprikkeling van de slijmvliezen. Dit leidt tot vervelende klachten. Klachten die we veel zien zijn jeuk aan de neus en ogen, een verstopte neus, veel niezen, tranen. Maar ook een droge keel, kriebelhoest, een koortsachtig gevoel en vermoeid-heid behoren tot veel voorkomende hooikoortsklachten. Daarnaast kunt u benauwd worden of last krijgen van een piepende ademhaling. Heel vervelend allemaal, zeker in een periode waarin het zo fijn is om te genieten van het mooie weer.

Waarom krijg ik hooikoorts?

Het is niet bekend waarom de een enorm veel lijst krijgt van hooikoorts en de ander hele-maal niet. Erfelijkheid lijkt een rol te spelen. In sommige families komt hooikoorts veel voor. Hooikoorts is een overgevoeligheidsreactie van het lichaam op stuifmeelkorrels. Deze korrels zijn helemaal niet gevaarlijk, maar het afweersysteem van iemand met hooikoorts denkt daar anders over. Om deze ‘indringers’ aan te vallen maakt het lichaam histamine aan. Deze stof zorgt ervoor dat u klachten krijgt.

Meer informatie of een afspraak maken?

Maak direct online een afspraak bij een van onze locaties of bel naar 085 - 0655499. Heeft u vragen over acupunctuur of hoe acupuntuur u kan helpen dan kunt u ook per email contact met ons opnemen.

6 thuistips tegen hooikoorts

Bij lichte hooikoortsklachten kunt u de volgende tips toepassen:

  • Smeer wat vaseline in uw neusgaten
  • Vervang iedere dag uw kussensloop
  • Laat uw was niet buiten drogen
  • Draag buiten een (zonne)bril
  • Ga zo min mogelijk naar buiten op dagen waarop de zon schijnt in combinatie met een harde wind
  • Probeer niet in de ogen te wrijven

Helpt dit niet? Dan biedt acupunctuur uitkomst! U hoeft dan geen medicijnen (met vaak vervelende bijwerkingen) te slikken. Acupunctuur is altijd gericht op het versterken van het eigen systeem en het terugbrengen van de balans in het lichaam. Een groot voordeel voor wie liever niet zo snel allerlei medicijnen wil gebruiken. Benieuwd hoe andere mensen acupunctuur ervaren? Lees hier 3 patiëntervaringen van mensen die bij ons in de praktijk zijn geweest met verschillende klachten.

Acupunctuur om hooikoorts preventief aan te pakken

Omdat bij hooikoorts het afweersysteem niet goed werkt en in feite uit balans is kan acu-punctuur heel goed helpen ter voorkoming van hooikoortsklachten. Door de energie in het lichaam weer goed te laten stromen wordt het afweersysteem in balans gebracht en versterkt. Begint u op tijd met de behandeling? Dan kunnen hooikoortsklachten grotendeels voorkomen worden. Vaak zijn zo’n 6 behandelingen voldoende. Advies is om een paar maanden voor de hooikoorts piek (die is bij iedereen op een ander moment) te starten met de preventieve behandeling.

Acupunctuur tegen hooikoortsklachten

Ook wanneer u niet preventief heeft behandeld kan acupunctuur de hooikoortsklachten effectief verminderen of zelfs helemaal verhelpen. De behandeling richt zich dan op de directe klachten en daarnaast ook om het afweersysteem te versterken. De meeste mensen ervaren al snel na de behandeling effect en zien hun klachten afnemen. Een hele opluchting. U kunt weer genieten van een hooikoortsvrije lente en zomer!