Japanse Acupunctuur

Japanse Acupunctuur

Toyohai acupunctuur

Acupunctuur zonder naalden

Acupunctuur zonder de acupunctuurnaalden in de huid te prikken? Dat kan met de Japanse Toyohai acupunctuur. Toyohari is een meridiaan therapie, die in de vorige eeuw is ontwikkeld door blinde acupuncturisten uit andere stijlvormen. Door hun sterke sensitiviteit hebben zij oppervlakkige en subtiele technieken ontwikkeld. De naalden gaan niet of minimaal door de huid en hierdoor is de behandeling pijnloos. De Japanse acupunctuur is zeer geschikt voor het behandelen van kinderen. Lees hier meer over kinderen behandelen met acupunctuur.

De nadruk bij Toyohari ligt op het voelen. Ze zeggen: “Diagnose stellen is behandelen”. Naast het voelen van de buik en de meridianen wordt de diagnose ook gesteld door het voelen van de pols. Meridianen sturen verschillende systemen in het lichaam aan. Het herstel van de balans in de meridianen zorgt ervoor dat de systemen weer op de juiste manier worden beïnvloed en hierdoor zal het lichaam zich kunnen herstellen. Dit heeft tevens een ontspannende werking.

Manaka Acupunctuur

Dr. Manaka’s Yin Yang Balancing System

Deze vorm van Japanse acupunctuur is ontwikkeld door dr. Yoshio Manaka (1911-1989). Opgeleid als reguliere westerse arts kwam hij er in de oorlog achter dat hij de genezing van brandwonden kon versnellen door gebruik te maken van folie en draden met een diode. Het bleek dat als hij deze zogenaamde “ion-pumping cords” verbond met specifieke acupunctuurpunten hij zelfs nog betere resultaten verkreeg. Vanuit hier heeft hij zijn systeem verder ontwikkeld.

Hoe werkt de Manaka acupunctuur methode?

Voor het stellen van een diagnose wordt gebruik gemaakt van de hara- ofwel buikdiagnose. In de buik wordt gevoeld naar pijnlijke of harde plekken. Naar aanleiding van wat wordt gevonden in de buik wordt er een keuze gemaakt voor bepaalde acupunctuurpunten. Hier worden dunne naaldjes oppervlakkig ingebracht en verbonden met de zogenaamde “ion-pumping cords”. Deze koorden versterken de werking van de naalden.

De harde/pijnlijke plekken in de “hara” moeten tijdens de behandeling veranderen en minder gevoelig en hard worden. Naast de voorkant wordt ook de rug behandeld. Dit is de basis. Daarnaast kunnen nog bepaalde spieroefeningen worden gegeven en eventueel nog wat kleine acupunctuurnaaldjes in het oor worden gezet.

Matsumoto Acupunctuur

Interactieve acupunctuur

De acupunctuurstijl van Kiiko Matsumoto komt voort uit haar eigen grondig onderzoek van oude Chinese bronnen en de lessen die ze gevolgd heeft bij haar Japanse meesters samen met kennis van moderne anatomie en fysiologie. Het is een stijl die zich nog steeds blijft ontwikkelen.

Acupunctuur op de buik

Deze acupunctuurstijl is interactief en hands-on. Als belangrijkste diagnose wordt, naast het intakegesprek, gebruik gemaakt van de hara- ofwel buikdiagnose. In de buik zullen specifieke reflexzones worden gecheckt op hardheid en/of gevoeligheid. Belangrijk is dat tijdens de behandeling deze reflexzones in de buik zullen veranderen. Dat betekent dat er tijdens de behandeling geregeld feedback van de patient zal worden gevraagd. Tijdens de behandeling wordt er gebruik gemaakt van naalden en/of o.a. moxa, magneetjes, de zogenaamde “ion-pumping cords", de tiger-warmer.

Pijnloze acupunctuur voor kinderen

Shonishin is een vorm van Japanse kinderacupunctuur. De behandeling is pijnloos en wordt als prettig en ontspannend ervaren. Zelfs baby's vanaf 3 maanden kunnen hiermee behandeld worden. Voor Shonishin zijn speciale instrumentjes ontwikkeld, waarmee over de huid gerold, gestreken, getikt en gedrukt kan worden. Dit is om de lichaamseigen vitale energie te bevorderen.

Acupunctuurbehandeling voor thuis

Soms wordt aan de ouders eenvoudige technieken aangeleerd, zodat ze thuis kunnen worden uitgevoerd tussen de behandelingen door.

Klachten die met Shonishin acpunctuur te behandelen zijn

 • Slaapproblemen
 • Bewegingsonrust, veel huilen
 • Driftbuien
 • Huidklachten
 • Astma
 • Bronchitis
 • Oorontstekingen
 • Oogklachten
 • Buikpijn
 • Maag- en darmklachten
 • Hoofdpijn
 • Hooikoorts
 • Vaak verkouden, verlaagde weerstand

Kijk hier voor een overzicht van al onze acupunctuurbehandelingen