Acupunctuur en zwangerschap: acupuncturist Celine vertelt je er alles over

Acupunctuur als natuurlijke manier om klachten te verlichten

Op het moment dat ik zelf zwanger was werd ik me voor het eerst bewust van de mogelijkheid om op een natuurlijke manier het lichaam te helpen met klachten. Op het moment dat je zwanger bent groeit er iets heel kostbaars in je buik en wil je er alles aan doen om je kindje zo gezond en sterk mogelijk ter wereld te laten komen. Ik had het geluk dat ik een verloskundige en een huisarts had getroffen die ook natuurgeneeskundig waren opgeleid en ik ontdekte dat je lichaam in staat is om met natuurlijke hulp klachten op te lossen. Als acupuncturist behandel ik nu regelmatig vrouwen tijdens de zwangerschap. Het is fantastisch om te zien hoe snel het lichaam van een zwangere vrouw reageert op de acupunctuur. Acupunctuur kun je inzetten gedurende de hele periode van de zwangerschap.

Acupunctuur bij klachten in het eerste trimester

De bekendste klacht tijdens het begin van de zwangerschap is misselijkheid. Meestal is dat een eerste teken dat je zwanger bent. Vaak wordt er lacherig over gedaan, maar de klachten kunnen zo ernstige vormen aannemen dat het lachen de zwangere al snel vergaat. Vaak verdwijnt de misselijkheid na de eerste 12 weken, maar in sommige gevallen kan het zelfs de hele zwangerschap aanhouden.

Het is heel bijzonder waartoe je lichaam allemaal in staat is. Tijdens je zwangerschap gaan er heel veel krachten aan het werk om een nieuw leven te vormen. Alle energie gaat naar het ontwikkelen van het nieuwe leven in je buik. Als je helemaal in balans bent gaat dat zonder dat je er last van hebt. Veel van de onbalans in ons lichaam merken we nauwelijks op omdat het lichaam in staat is het zelf op te lossen. Op het moment dat je ergens tekorten hebt, blokkades, of zwaktes, kan er juist tijdens de zwangerschap ongemak ontstaan. Omdat alle aandacht en energie in je lichaam gaat naar de ontwikkeling van het nieuwe leven in je buik, kan het zijn dat je lichaam tijdelijk niet in staat is de problemen die op andere plekken ontstaan op te lossen.

Het is fantastisch om te zien hoe snel het lichaam van een zwangere vrouw reageert op de acupunctuur.

Hoe acupunctuur helpt bij zwangerschapsmisselijkheid

Een van de bekendste ongemakken tijdens de zwangerschap is de zogenaamde zwangerschapsmisselijkheid. Vanuit de Chinese Geneeskunde gezien is 1 van de oorzaken hiervan rebellerende Qì. In de spijsvertering beweegt het voedsel normaal gezien naar beneden en wordt verwerkt door het lichaam. De voedingsstoffen worden opgenomen en omgezet in bruikbare Qì , waarna de afvalstoffen uiteindelijk het lichaam weer verlaten. Als er iets misgaat in dit proces kan misselijkheid ontstaan. In plaats van dat het voedsel naar beneden beweegt, beweegt het weer naar boven en/of stagneert.

Door de activiteit in de baarmoeder kan er blokkade ontstaan, waardoor de neerwaartse beweging van de Qì van de spijsvertering verstoord raakt, wat voor misselijkheid en braken kan zorgen. Een andere oorzaak vanuit de Chinese Geneeskunde gezien kan zijn dat de neerwaartse Qì niet sterk genoeg is (omdat een deel gebruikt wordt voor de vorming van het nieuwe leven) waardoor er niet voldoende kracht is om het voedsel te laten dalen.

Op internet zijn heel veel tips te vinden om de misselijkheid te verminderen, zoals het eten van vele kleine beetjes voedsel gedurende de dag, het eten nog voordat je je bed uit komt en de goedbedoelde adviezen om het uit te zitten tot je 4e maand. Bij lichte vormen van zwangerschapsmisselijkheid kan dit voldoende zijn om er niet al te veel last van te hebben.

Een paar acupunctuurbehandelingen kunnen zwangerschapsmisselijkheid al verhelpen

Acupunctuur kan ook verlichting brengen. Tijdens een behandeling worden punten geprikt die het lichaam helpen om het voedsel weer soepel naar beneden te laten bewegen. Vaak vermindert de misselijkheid al tijdens de behandeling. Meestal zijn een paar behandelingen voldoende, bij klachten die ernstiger zijn is wat meer tijd nodig.

Acupunctuur bij klachten in het tweede en derde trimester

In de loop van de zwangerschap kunnen ook andere klachten ontstaan, zoals vermoeidheid, duizeligheid, slaapproblemen, emotionele problemen, blaasontstekingen, rug- en bekkenklachten. Deze klachten kunnen ook op een veilige manier behandeld worden met acupunctuur.

Meer informatie of een afspraak maken?

Maak direct online een afspraak bij een van onze locaties of bel naar 085 - 0655499. Heeft u vragen over acupunctuur of hoe acupuntuur u kan helpen dan kunt u ook per email contact met ons opnemen.

Hoe acupunctuur een baby in stuitligging kan helpen draaien

Aan het eind van de zwangerschap kunnen we als acupuncturist hulp bieden bij het laten draaien van een kindje in stuitligging. De zwangere komt dan naar de praktijk (dat kan al in de 33e week) voor een behandeling en krijgt instructie voor het gebruik van moxasticks. Moxa is een Chinees kruid (Artemisia vulgaris) wat is samengeperst in een stick die je kunt laten branden. Het lijkt op een hele dikke wierrookstok. Door de moxastick bij een acupunctuurpunt te houden, verwarm je dat acupunctuurpunt en breng je warmte en beweging in het lichaam. Voor het laten draaien van je kindje verwarm je een punt op de kleine teen. Dit punt brengt beweging en ruimte in de baarmoeder en helpt het kindje te draaien. Een Italiaanse studie (Cardini & Weixin, 1998) laat zien dat moxatherapie een goede hulp kan zijn bij het laten draaien van het kindje. Normaal gezien draaien 50% van de kindjes spontaan naar hoofdligging voor de 36ste week. Met moxa-therapie draait 75% spontaan naar hoofdligging.

Interessant? Lees hier meer informatie over acupunctuur tijdens de zwangerschap.

Acupunctuur als ondersteuning ter voorbereiding op de bevalling

Acupunctuur kan ook zinvol zijn ter voorbereiding op de bevalling zonder dat er klachten zijn. In de Chinese Geneeskunde is het heel gebruikelijk om mensen te behandelen voordat er een disbalans ontstaat. De kans op een bevalling zonder complicaties en op een natuurlijke manier wordt groter. Acupunctuur in de laatste 6-8 weken van de zwangerschap kan pijn en ongemak verminderen, kalmeert het lichaam en de geest, reguleert de hormoonbalans en helpt met het rijpen van baarmoedermond op een natuurlijke manier.
Uit een studie van Kubista E, Kucera H (1974). « Uber die Anwendung der Akupunktur zur Geburtsvorbereitung », Geburtshilfe Perinatol : 178, 224-9, blijkt dat de gemiddelde duur van de bevalling van vrouwen die zich met acupunctuur lieten behandelen gedurende de laatste weken werd verkort van 8 uur naar 6 ½ uur.

De bevalling natuurlijk op gang brengen door middel van acupunctuur

Hoe langer de bevalling op zich laat wachten na de uitgerekende datum, hoe groter de kans op een medische inleiding van de bevalling. Dit kan angst en stress opleveren bij de zwangere vrouw en een medische inleiding maakt de kans op meerdere medische interventies ook groter. Acupunctuur helpt om de zwangere zich te laten ontspannen en helpt bij het verminderen van angst. Acupunctuur kan ook helpen om de bevalling op een natuurlijke manier op gang te brengen. We gebruiken punten om de baarmoeder te stimuleren om in beweging te komen en om de baarmoederhals sneller te laten rijpen.

Een zwangere vrouw weer in haar kracht zetten

Omdat we vrouwen met acupunctuur kunnen helpen om hun lichaam zelf klachten te laten oplossen, kunnen we een bijdrage leveren aan het vertrouwen van de zwangere vrouw in het functioneren van haar eigen lichaam. Niets is zo mooi als een zwangere vrouw weer in haar kracht te zetten en een bijdrage te leveren aan het vergroten van het levensgeluk tijdens de zwangerschap en de bevalling.

Bent u zwanger en wit u verlichting bij bepaalde klachten of op een andere manier ondersteuning tijdens de zwangerschap? Maak hier eenvoudig online een afspraak. We staan de hele periode van zwangerschap voor u klaar.