Hoe helpt acupunctuur bij long COVID?

Long covid is een vervelende aandoening waar nog weinig over bekend is. Mensen met long COVID hebben vaak langere tijd nadat ze besmet zijn geweest met het coronavirus nog vervelende klachten. Denk aan vermoeidheid, kortademigheid en verlies van reuk en smaak. Soms zo erg dat ze een tijdje uit de running zijn. Lees hier hoe acupunctuur helpt bij de behandeling van long COVID.

Wat is long COVID precies?

De officiële term voor long COVID is COVID-19 Associated Syndrome (CAS). Dit is een verzamelnaam voor klachten en beperkingen die voor langere tijd blijven, nadat iemand besmet is geraakt met COVID-19. Wie er extra vatbaar zijn voor COVID-19 en hoe vaak dit voorkomt is nog niet bekend. Des te vervelender om er mee te maken te krijgen, want mensen stuiten vaak op veel onbegrip vanuit hun sociale omgeving of werk. Long COVID geeft vaak zowel lichamelijke als mentale/emotionele klachten. De volgende lichamelijke en mentale klachten zien we vaak bij mensen met long COVID:

Lichamelijke klachten bij long COVID

 • Pijn/druk of ongemakkelijk gevoel in de borstkas.
 • Verminderde conditie of spierkracht
 • Benauwdheid/kortademigheid
 • Hoesten
 • Duizeligheid
 • Algehele (extreme) vermoeidheid
 • Reuk- en/of smaakverlies
 • Maag- en/of darmklachten
 • Hartkloppingen en/of hoge hartslag (>90)
 • Koorts na inspanning
 • Problemen met slikken
 • Problemen met spreken
 • Verminderde eetlust om een andere reden moeite hebben voldoende te eten

Mentale/emotionele klachten bij long COVID

 • Slaapstoornissen
 • Moeite met concentratie, geheugen, omgaan met prikkels of planning (‘hersenmist’)
 • Sneller boos, verdrietig of somber zijn
 • Angstiger of onzeker zijn
 • Last van herbelevingen of nachtmerries
 • Beperkingen bij het oppakken van uw dagelijkse werkzaamheden, zoals werk of hobby’s

Herkent u zich in enkelen van bovenstaande klachten en bent u besmet geweest met het coronavirus? Dan kan het zijn dat u lijdt aan long COVID. Wist u dat acupunctuur zeer effectief kan zijn bij de behandeling van long COVID? We leggen uit hoe en waarom.

Waarom is acupunctuur effectief bij long COVID?

Geur- en smaakverlies horen bij de longen en milt in de Chinese geneeskunde. Deze orgaansystemen zorgen voor ademhaling en spijsvertering. Beiden onmisbaar voor het vormen van energie. Er zijn verschillende acupunctuurpunten die de longen en de milt weer van energie kunnen voorzien.

Ook bij emotionele long COVID klachten biedt acupunctuur hulp. In de Chinese Geneeskunde horen specifieke emoties bij bepaalde orgaansystemen. Als er problemen zijn in desbetreffend orgaansysteem zijn de emoties vaak ook verstoord. Overmatig piekeren kan bijvoorbeeld de spijsvertering verstoren. Boosheid kan weer verstoringen opleveren in de lever. Door deze gebieden aan te pakken worden ook emotionele blokkades weggenomen.

Hoe werkt acupunctuur bij post-COVID klachten?

Na een doorgemaakte infectie zie je vaak een disbalans in bepaalde orgaansystemen, met name het ademhalingsstelsel en de spijsvertering. Het aanprikken van een specifieke combinatie van acupunctuur punten zorgt voor balans in het lichaam. Dit is te vergelijken met communicerende vaten of het openzetten van alle sluizen in een waterstelsel. Hierdoor gaat het bloed weer lekker stromen door het gehele lichaam, en zorgen de zuurstof en voedingsstoffen ervoor dat er weer energie is en herstel kan plaatsvinden.

Acupunctuur na corona: een behandeling op maat

Acupunctuur is altijd een behandeling op maat. Op het nieuws en om ons heen hebben we maar al te vaak gezien dat ieder mens anders reageert op een Covid infectie. Waarom belandt de ene patiënt op de IC en de ander heeft nauwelijks last? Volgens de Chinese Geneeskunde heeft dit te maken met welke orgaansystemen in welke mate niet optimaal functioneren. De kracht van de Chinese Geneeskunde is dan ook het bepalen per persoon waar het probleem precies zit om tot een doelgerichte en duurzame aanpak te komen.

Een voorbeeld van een behandeling na een COVID-infectie

De één wordt met name benauwd na Covid met besmetting, wat duidt op een zwakte/aanval in het longsysteem. De ander wordt misselijk en krijgt diarree. Bij diegene is het spijsverteringssysteem meer aangevallen. We hebben allemaal onze zwakke en sterke punten en met acupunctuur worden die weer in balans gebracht. Een hele persoonlijke aanpak dus!

Acupunctuur ten opzichte van de reguliere geneeskunde

Acupunctuur behandelt de mens in zijn geheel in tegenstelling tot de reguliere aanpak waar je met hartkloppingen bij de cardiolooog, met benauwdheidsklachten bij de longarts en met koortsklachten na inspanning bij de internist komt. In de Chinese geneeskunde wordt de balans van alle orgaansystemen in het lichaam bekeken en worden deze gezamenlijk behandeld.

Heeft u ademhalingsproblemen die niet door COVID-19 veroorzaakt zijn? Lees hier hoe acupunctuur helpt bij allerlei soorten ademhalingsproblemen.

Wat kan ik van de acupunctuurbehandeling verwachten?

Vanaf de eerste behandeling zult u het ontspannende effect van acupunctuur ervaren. Uw voelt de ruimte die ontstaat in uw lichaam, vaak kunt u weer direct dieper en vrijer ademhalen.
Na een kort gesprek mag u gaan liggen en wordt uw tong bekeken en pols gevoeld. Dit is een belangrijk onderdeel van de diagnose in de Chinese Geneeskunde. Na het plaatsen van de naaldjes wordt u een kleine half uurtje met rust gelaten. Een heerlijk relaxte ervaring, misschien valt u wel in slaap. Daarna wordt u gevraagd hoe de behandeling voelde en wordt eventueel uw pols weer gevoeld. Naaldjes worden verwijderd en uw mag weer rustig opstaan, aankleden en verder gaan met uw dag.

Meer informatie of een afspraak maken?

Maak direct online een afspraak bij een van onze locaties of bel naar 085 - 0655499. Heeft u vragen over acupunctuur of hoe acupuntuur u kan helpen dan kunt u ook per email contact met ons opnemen.

Hoeveel behandelingen heeft u nodig?

Uw acupuncturist zal beginnen met 2x per week 2 weken behandelen en daarna met u evalueren.
Na deze 4 behandelingen kan beter ingeschat worden hoe lang en met welke frequentie behandelt dient te worden. Dit varieert van 1 tot enkele maanden, afhankelijk van de ernst van de klachten en uw herstelvermogen. Zodra herstel aanvangt wordt de behandelfrequentie aangepast al gelang het lichaam nodig heeft om dit herstel te volbrengen.

Heeft acupunctuur bijwerkingen of moet ik ergens rekening mee houden?

Acupunctuur is een natuurlijke geneeswijze en stimuleert uw lichaamseigen herstelvermogen. Het werkt balancerend en heeft daardoor geen bijwerkingen. In een enkel geval wordt een haarvaatje geraakt en kan er een blauw plekje ontstaan. Wel kun je soms een beetje moe zijn na de behandeling, omdat het lichaam ook de behandeling moet verwerken. Zorg ervoor dat je niet te lang geleden iets gegeten hebt voor de behandeling en daarna een glas water drinken en wat rust nemen.

Kan Acupunctuur naast mijn reguliere behandeling en medicijnen gebruikt worden?

Ja, acupuncturisten hebben een medische basisopleiding gedaan en acupunctuur interfereert niet met westerse behandelingen. Acupunctuur is dan ook een mooie complementaire geneeswijze die ook bijvoorbeeld ingezet wordt om bijwerkingen van reguliere behandelingen te verminderen, zoals misselijkheid en overgeven bij chemotherapie.

Nieuwsgierig naar wat acupunctuur kan betekenen bij verschillende pijnklachten? Lees hier ook onze blog over pijnbestrijding door acupunctuur.

Wordt acupunctuur vergoed door de zorgverzekering?

Acupunctuur wordt vergoed uit de aanvullende verzekering. Vraag na bij uw eigen verzekering hoeveel per consult en in totaal.

Hoe maak ik een afspraak voor een behandeling?

U kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Als u eerst nog specifieke vragen heeft kunt u ook een gratis vrije intake boeken van 15 minuten.

Waar is Praktijk Acupunctuur gevestigd?

Uw kunt bij ons terecht op 5 verschillende locaties waar 9 acupuncturisten werkzaam zijn. Praktijk Acupunctuur is gevestigd in Voorburg, Hoofddorp, Nieuw-Vennep, Breukelen en Rijswijk-Delft.