Acupunctuur bij burn-out: zo werkt dat

Jaarlijks kampt 17% van de beroepsbevolking met burn-out klachten. Dit betekent dat zo’n 1,3 miljoen mensen een burn-out hebben. Heftige cijfers, die de afgelopen jaren alleen maar zijn toegenomen. Bij ons in de praktijk komen regelmatig mensen met stressklachten, variërend van lichte stress tot een zware burn-out. De indrukwekkende resultaten die onze cliënten ervaren willen we graag met jullie delen. Zo raken steeds meer mensen bekend met alternatieve geneeswijzen als ondersteuning bij de behandeling van een burn-out en kunnen we steeds meer mensen helpen met hun herstel.

Welke fases gaan er vooraf aan een burn-out?

Een burn-out heeft vaak al een lange aanloop en wanneer iemand eenmaal officieel burn-out wordt verklaard zijn de klachten vaak al dusdanig ernstig. Een burn-out verloopt in fases. In de eerste fase ervaart de persoon meer (werk)stress, maar gaan er nog geen alarmbellen af. Stress hoort er nou eenmaal bij, wordt vaak gedacht. Veel mensen weten niet dat langdurige stress echter grote geestelijke en lichamelijke gevolgen kan hebben. Wanneer men te lang doorloopt met stress komen er vanzelf allerlei andere, soms vage, klachten bij. Iemand gaat slechter slapen, krijgt klachten als hoofdpijn of nek- en schouderpijn, prikkelbaarheid, duizeligheid, depressieve gevoelens of maag- en darmproblemen. De batterij gaat, soms ongemerkt, steeds verder leeg en op een gegeven moment is deze helemaal leeg. Iemand met een burn-out stort letterlijk in of kan in één klap helemaal niets meer. Een burn-out betekent letterlijk opgebrand en er zit niets anders op dan toegeven aan verplichte rust en werken aan herstel.

Behandeling van een burn-out met acupunctuur

Acupunctuur is gericht op het herstellen van de energiebalans in het lichaam. Iets waar iedereen met een burn-out aan moet werken. Het centrale zenuwstelsel is overbelast en moet weer in balans gebracht worden. Gebrek aan energie is het grootste probleem bij een burn-out en daarom zal een acupuncturist een behandeling starten die in eerste instantie gericht is op het herstellen van de energiebalans. Acupunctuur heeft een ontspannende werking op lichaam en geest en veel burn-out patiënten voelen dan ook al snel na de behandeling verandering. Naast dat de behandeling diep doorwerkt op de verstoringen in het lichaam, voelen burn-out patiënten zich tijdens een acupunctuurbehandeling kalmer en meer ontspannen. Iets waar in zo’n vervelende periode veel behoefte aan is.

’Ik zat al drie maanden in een burn-out toen ik via een vriendin in gewezen werd op acupunctuur. De eerste behandeling voelde ik de warmte en energie letterlijk door mijn benen stromen. Ik voelde me na de behandeling écht ontspannen en zelfs mijn spanningshoofdpijn verdween.’’ - Meike (32)

Burn-out symptomen waarbij acupunctuur helpt

Een burn-out gaat gepaard met uiteenlopende klachten, waarvan oververmoeidheid en stress de meest voorkomende zijn. Maar ook bij onderstaande klachten is acupunctuur zeer effectief.

Hoofdpijn tijdens burn-out

Mensen met een burn-out hebben vaak last van hoofdpijn. In veel gevallen is dit spanningshoofdpijn, afkomstig van spanning uit de kaak, schouders of de nek. Deze hoofdpijn is vaak voelbaar tussen de wenkbrauwen, op het voorhoofd of rondom de slapen. Ook kan hoofdpijn te maken hebben met een verstoring van de (stress)hormonen. Hoe acupunctuur werkt bij hoofdpijn en migraine leest u hier.

Slaapproblemen tijdens burn-out

Mensen met een burn-out slapen in het begin vaak heel veel, maar ervaren ook vaak langdurige slaapproblemen of zelfs insomnia. Een verstoring van de slaap is vaak al tijdens de aanloop naar de burn-out toe al opgebouwd. Dit vanwege de hoge cortisolwaarden en de langdurige stress in het lichaam. Acupunctuur helpt zeer goed bij allerlei soorten slaapproblemen. Mensen die in behandeling zijn bij de acupuncturist ervaren beter slapen vaak als een mooie bijkomstigheid van de behandeling. Lees hier ook onze 5 tips tegen slaapproblemen.

Geestelijke ondersteuning bij een burn-out

Naast de lichamelijke klachten zijn er ook emotionele klachten die horen bij een burn-out. In de Chinese Geneeskunde kijken we altijd naar de oorzaak van de burn-out en wat er nodig is om deze aan te pakken. We besteden dan ook veel aandacht aan het emotionele aspect en uw specifieke leefsituatie. Soms adviseert de acupuncturist over bepaalde kruiden of kan er aanvullende therapie worden aangeraden. Ook wanneer u (bijna) volledig genezen bent van de burn-out kan acupunctuur helpen om terugval te voorkomen en de energie in balans te houden.

Meer informatie of een afspraak maken?

Maak direct online een afspraak bij een van onze locaties of bel naar 085 - 0655499. Heeft u vragen over acupunctuur of hoe acupuntuur u kan helpen dan kunt u ook per email contact met ons opnemen.

Ervaring acupunctuur bij burn-out herstel

Meike kwam drie maanden nadat de huisarts de diagnose burn-out stelde bij ons in de praktijk. Haar burn-out klachten waren nog volop aanwezig en ze voelde dat ze meer nodig had dan haar psycholoog en fysiotherapeut. We zijn direct aan de slag gegaan met een behandeling die gericht was op het opnieuw opbouwen van de energie in het lichaam. Meike was erg vermoeid en merkte dat ze daardoor niet echt verder kwam.

Meike: "Ik was zo moe dat ik het gevoel had niet eens energie te hebben voor mijn herstel. Ik voelde me erg neerslachtig en wist niet waar ik moest beginnen. Tijdens de eerste behandeling voelde ik de energie letterlijk door mijn benen stromen. Een bijzondere ervaring. Ik voelde me na de behandeling écht ontspannen en zelfs mijn spanningshoofdpijn verdween na zo’n vier behandelingen volledig. Ik ben inmiddels volledig hersteld en kom nog steeds in de praktijk voor onderhoud en ontspanning. Acupunctuur heeft me echt 100% geholpen in mijn herstel. Doordat de behandeling gericht is op het herstel van de energiebalans weet ik waar ik moet zijn als ik weer een stressvolle of vermoeiende periode heb."

Kampt u ook met burn-out klachten? En wilt u kennismaken met acupunctuur. Maak een afspraak voor een vrijblijvende intake bij Praktijk Acupunctuur. We staan voor u klaar!