Hooikoorts voorkomen met acupunctuur. Voor altijd van uw hooikoortsklachten af!

De lente staat symbool voor nieuw leven. Alles groeit en bloeit weer, het wordt lichter bui-ten en ook wij mensen krijgen vaak meer energie. Helaas betekent het begin van de lente voor veel mensen ook het begin van het hooikoortsseizoen. Wist u dat hooikoortsklachten voorkomen en sterk verminderd kunnen worden door middel van acupunctuur? In deze blogpost vertellen we u er alles over.

Waar komt hooikoorts vandaan?

Hooikoorts is een overgevoeligheidsreactie van het lichaam op stuifmeelkorrels. In bepaal-de seizoenen, vaak de lente en de zomer, treden hooikoortsklachten op. Sommigen zelfs in de winter al. Het lichaam maakt histamine aan om de indringers te bestrijden. Hooikoorts-klachten worden altijd veroorzaakt doordat de slijmvliezen van de neus, keel en ogen geïr-riteerd raken. Een verzwakt immuunsysteem is extra gevoelig voor hooikoortsklachten. Een druk leven, lange dagen werken, stress en verkeerde voeding zijn allemaal factoren die bij-dragen aan een verzwakking van het immuunsysteem.

Lees hier ook onze blogpost over het immuunsysteem versterken met acupunctuur.

Hooikoorts uitgelegd vanuit de Chinese Geneeskunde

In de Chinese Geneeskunde wordt de afweer van het lichaam beïnvloed door de Wei Qì, een energie die verantwoordelijk is voor het beschermen van het lichaam tegen ziektes en infecties. Als de spijsvertering niet optimaal is, kan dit leiden tot de opname van veel belas-tende stoffen in het lichaam, wat weer kan leiden tot een verzwakte afweer. Bovendien staan de slijmvliezen van de bovenste luchtwegen in contact met die van de darm, waar-door de gezondheid van de darmen een directe invloed kan hebben op de gezondheid van de luchtwegen en de afweer van het lichaam.

In de Chinese Geneeskunde zijn de long en de dikke darm met elkaar verbonden, en de darmen maken deel uit van het afweersysteem van het lichaam. Als er iets mis is met de darmen, kunnen er veel afvalstoffen in het lichaam komen, wat kan leiden tot een verzwak-te afweer en een overreactie op allergenen, zoals bij hooikoorts het geval kan zijn.

Een verminderde werking van de spijsverteringsenergie, die in de Chinese Geneeskunde bij de milt hoort en gekoppeld is aan de long, kan leiden tot een verhoogde opname van be-lastende stoffen in het lichaam en een overgevoelige reactie van het lichaam. De afweer van het lichaam kan ook worden beïnvloed door de darmen, die in het Westen ook worden er-kend als een belangrijk onderdeel van het afweersysteem. Een optimale balans van bacteri-en in de darmen kan het lichaam helpen bij het beschermen tegen ziekten en infecties.

Hooikoorts voorkomen in plaats van genezen

In de westerse geneeskunde worden hooikoortsklachten behandeld met anti-histaminica en ontstekingsremmers om de allergische reactie en benauwdheid te verminderen. In de Chinese Geneeskunde worden klachten gezien als uitingen van onderliggende problemen in organen, de patiënt zelf, leefstijl en voeding. Deze problemen moeten worden aangepakt om écht van hooikoorts af te komen en de klachten niet elk jaar weer te onderdrukken.

Voor sommige mensen kan het helpen om gezonde voeding te nemen en regelmatig te eten om de spijsvertering te verbeteren, waardoor darmen en longen beter functioneren en niet meer gevoelig zijn voor pollen. Anderen kunnen het beste stress verminderen, omdat stress de lever aantast en hooikoortsklachten kan veroorzaken. Voor weer anderen kan het helpen om hun verdriet aan te pakken en de longen niet meer te belasten. En voor iemand die te veel piekert en zich te veel zorgen maakt, kan de spijsverteringsenergie uitgeput ra-ken en niet meer de longen en afweer voeden.

Meer informatie of een afspraak maken?

Maak direct online een afspraak bij een van onze locaties of bel naar 085 - 0655499. Heeft u vragen over acupunctuur of hoe acupuntuur u kan helpen dan kunt u ook per email contact met ons opnemen.

Hooikoorts kan ook genetisch bepaald zijn, maar zelfs dan kan door het balanceren van organen, sommige voeden en andere afremmen, een persoonlijke balans bereikt worden zonder hooikoortsklachten. De nierenergie wordt dan ook behandeld voor de erfelijke be-lasting. Acupunctuur kan op alle fronten ondersteuning bieden en onze acupuncturisten kunnen belangrijke tips geven.

Wanneer kan ik hooikoorts preventief laten behandelen?

Er zijn twee momenten waarop we preventief kunnen werken aan het voorkomen van hooi-koorts. Van september tot en met december (het metaalseizoen in de Chinese Geneeskun-de) is een goede periode om het orgaansysteem te versterken en hooikoorts te voorkomen. Daarnaast kan er 2 maanden voor de hooikoortspiek (die bij iedereen op een ander moment is) behandeld worden om de klachten minder erg te maken. Ook als er al klachten zijn kun je nog heel goed worden behandeld.

Tip: Lees meer over hoe onze acupuncturisten behandelen bij hooikoorts in deze blogpost.

Patiëntervaringen met acupunctuur bij hooikoorts

De ervaringen van patiënten die in onze praktijk kwamen voor acupunctuur tegen hooi-koorts zijn prachtig. Hier een voorbeeld:

’Esther heeft mij en mijn zoon fantastisch geholpen met de aanpak van onze langlopende hooikoorts klachten. Ze komt professioneel en vriendelijk over en weet op een prettige ma-nier rust en kalmte over te brengen bij jong en oud. Na een duidelijke uitleg van het behan-delplan tijdens het intake gesprek heeft Esther ons een aantal keren zowel doordeweeks als ook op zaterdag behandeld. De afspraken vonden plaats op de locatie Hoofddorp die een moderne en frisse uitstraling heeft. We hebben de afgelopen zomer eindelijk van het mooie weer kunnen genieten met minimale hooikoorts klachten wat voor ons beide een verademing was! Ik kan Esther van harte aanraden bij een ieder die op zoek is naar een vak-kundige acupuncturist. - Huib

Lees hier meer ervaringen met acupunctuur bij Praktijk Acupunctuur

Voor altijd van uw hooikoortsklachten af? Maak een afspraak bij Praktijk Acupunctuur

Wilt u zelf ervaren hoe acupunctuur kan helpen bij het voorkomen en behandelen van hooikoorts? Maak nu een afspraak bij een van onze praktijken in de randstad. Ons team van acupuncturisten staat voor u klaar!