Acupunctuur helpt het vuurelement weer in balans te brengen

De zomer: voor velen het favoriete seizoen van het jaar, maar tevens een seizoen dat stiekem best wat vervelende kwalen kan veroorzaken. Denk aan kwalen als slecht slapen, onrust, diarree en huiduitslag. Hitteverschijnselen die te maken hebben met het vuurelement dat volop aanwezig is gedurende de zomermaanden. Lees hier hoe u lichaam en geest koel houdt tijdens de warmste periode van het jaar!

Wat is het vuurelement in de Chinese geneeskunde?

De Traditionele Chinese Geneeskunde gaat uit van vijf elementen gebaseerd op het cyclisch proces van de natuur. Het element water staat voor de winter, het element hout staat voor de lente, het element vuur staat voor de zomer, het element aarde voor de nazomer en het element metaal voor de herfst. In de zomer staat het element vuur vol in haar kracht en dit zorgt vaak voor veel energie, enthousiasme en een goede concentratie. Maar is het vuurelement uit balans, dus of te veel of juist te weinig aanwezig, dan kan men last krijgen van vervelende zomerkwalen.

Zomerkwalen als het vuurelement uit balans is

De lente en de zomer worden gezien als de vrolijkste perioden van het jaar. Het is lekker weer, de dagen zijn lang en de terrassen zitten vol. Veel mensen met een zomerdip vinden het dan ook lastig te moeten constateren dat ze helemaal niet zo happy zijn in deze tijd. Waarschijnlijk is er in zo’n geval sprake van óf te veel óf te weinig vuurenergie. Is het vuurelement zwak? Dan kunnen neerslachtigheid, vermoeidheid en lusteloosheid optreden. Is het vuurelement juist te sterk? Dan zijn onrustigheid, nervositeit en prikkelbaarheid veelvoorkomende klachten. Slaapproblemen duiden vaak ook op een verstoring in het vuurelement, omdat de yang energie gedurende de zomer sterker aanwezig is. Lees hier onze 5 tips tegen slaapproblemen. Gelukkig zijn er manieren om iets aan een verstoring van het vuurelement te doen.

Meer informatie of een afspraak maken?

Maak direct online een afspraak bij een van onze locaties of bel naar 085 - 0655499. Heeft u vragen over acupunctuur of hoe acupuntuur u kan helpen dan kunt u ook per email contact met ons opnemen.

Hoe komt een verstoord vuurelement weer in balans?

Het vuurelement moet energie door het lichaam verdelen. Daarom is het goed voldoende te blijven bewegen. Hierdoor komen ook bepaalde stoffen vrij die zorgen voor een positief gevoel. Slaap voldoende om de balans tussen yin en yang weer op peil te krijgen. Eet vooral licht en verkoelend voedsel, zoals groenten die veel water bevatten. Daarnaast kan acupunctuur heel goed helpen het vuurelement, en daarmee de energiestromingen, weer in balans te krijgen. Al met een paar behandelingen kunnen vervelende zomerklachten verholpen worden. Zo kunt u snel weer genieten van de zonnigste tijd van het jaar!